You are here
Home > Actualitate > A crescut rezistenţa unor bacterii mortale. Abuzul de antibiotice, pe care românii le iau în mod curent din farmacie, fără reţetă
loading...

A crescut rezistenţa unor bacterii mortale. Abuzul de antibiotice, pe care românii le iau în mod curent din farmacie, fără reţetă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează toate ţările, în care consumul de medicamente este necontrolat, că sute de studii pentru noi tipuri de antibiotice, mai performante, au eşuat. Aşadar, cei care nu mai răspund la tratament pentru că au luat multe pastile puternice, la orice răceală, rămân descoperiţi în faţă bolilor grave.

Discuție cu camera ascunsă:

Reporter ProTV: ”Sunt foarte răcită, am medicul în Constanța.”
Farmacistă: ”Și nu aveți rețetă să înțeleg?″
Reporter ProTV: ″ Nu am absolut nimic.″⁣
Farmacistă: ″Luați un probiotic și puteți să asociați cu antitermice.″⁣

Farmacistul nu are nicio scuză, a eliberat unei paciente o folie cu 10 antibiotice foarte puternice, fără să o vadă un doctor. A încălcat legea şi a încurajat o percepţie comună şi profund nocivă.

Un pacient din 6 nu ştie că folosirea excesivă, neadecvată, scade eficiența pe viitor. Foarte mulţi habar n-au că antibioticele nu tratează viroze.

De fiecare dată când luaţi un antibiotic fără să aveţi nevoie, îi daţi agentului patogen ocazia să înveţe, să se fortifice, şi va transmite acest lucru generaţiilor următoare. Putem crede că între timp progresează şi cercetările şi vom avea noi tipuri de antibiotice.

Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că lucrurile nu stau deloc aşa. În acest moment sunt în lucru doar 8 antibiotice posibil inovative; alte 43 sunt variante ale celor aflate în uz.

În 30 de ani, numărul celor ucişi de germeni rezistenţi la antibiotice îl va egala pe cel al bolnavilor răpuşi de cancer. Deja avem în România cazuri de tuberculoză pentru care nu funcţionează nimic.

Doctor Niculina Popescu, medic pneumolog: “Am avut în experienţă mea un pacient care avea rezistenţă la toate medicamentele cu care am fi putut să-l tratăm. Nu s-a mai putut face mare lucru, decât izolare.”

Până la izolare, pacienţii cu rezistenţă apucă să-i îmbolnăvească pe apropiaţi, dar şi pe necunoscuţii cu care intră în contact.

Potrivit unui studiu făcut de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, 70 la sută dintre părinţii care vin la urgenţă cu un copil febril aşteaptă- fără a şti diagnosticul- o reţetă cu antibiotice. La fel de nocivă e lejeritatea cu care unii medici dau preventiv antibiotic.

Doctor Mihai Craiu, medic: “Dacă face mai multe de două zile de febra, doamna Popescu, daţi-i acest antibiotic.” Răspunsul corect este: “dacă face mai mult de două zile de febra, veniţi să va consult copilul încă o dată”. Nu să dau antibiotic empiric.

În Marea Britanie, Ministerul Sănătăţii a controlat abuzul în prescriere prin politica “wait and see”. Orice antibiotic recomandat de medicul de familie poate fi ridicat abia după 72 de ore. Consumul a scăzut, în 10 ani, cu 60 la sută.

Lasă un răspuns

Top