You are here
Home > Actualitate > #BREXIT: Cheltuielile de reportat din bugetul Uniunii Europene au ajuns la un maxim istoric
loading...

#BREXIT: Cheltuielile de reportat din bugetul Uniunii Europene au ajuns la un maxim istoric

Reuters arată că problema va afecta condițiile retragerii Regatului Unit din UE. Cele 28 de state membre ale UE — inclusiv Regatul Unit — s-au angajat să contribuie cu aproape 1000 de miliarde de euro la bugetul Uniunii, în exercițiul bugetar 2014-2020. Întârzierile unor proiecte și programe finanțate din aceste fonduri împiedică cheltuirea unui total de 239 de miliarde de euro, care trebuie reportate în următorul buget pe șapte ani.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat însă că Londra refuză să acopere nota de plată după anul 2020. Abia în discursul său de la Florența, de vinerea trecută, premierul britanic Theresa May a făcut concesia de a extinde plățile după 2019, când se va produce ieșirea efectivă a Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Barnier insistă că Londra va datora o parte din obligațiile neonorate asumate de UE câtă vreme Regatul Unit era membru, iar unele din acestea ar putea fi plătite timp de mai mulți ani. Calculul părții din aceste costuri care îi revine Regatului Unit poate fi una din cele mai dificile sarcini pentru negociatori, apreciază Reuters.

De obicei, Londra contribuia cu 15%. La Bruxelles s-a estimat că așa-zisa „notă de plată” pentru Brexit ar putea fi de aproximativ 60 de miliarde de euro, sumă respinsă categoric de guvernul condus de Theresa May. O parte din sumă, circa 20 de miliarde, este scadentă în martie 2019, pentru anii fiscali 2019 și 2020.

Dacă Regatul Unit rămâne în piața comună pe o perioadă de tranziție mai îndelungată, plățile nu vor trebui făcute dinainte. UE va cere însă contribuția la report după 2020, precum și acoperirea altor cheltuieli, cum ar fi viitoarele pensii ale personalului european care și-a câștigat drepturile respective pe parcursul celor 46 de ani de apartenență a Regatului Unit la Uniune.

Cheltuielile de reportat din bugetul Uniunii Europene au ajuns la un maxim istoric, arată raportul anual al Curții de Conturi Europene, publicat joi. Curtea avertizează că „plățile totale pe care UE s-a angajat să le facă din bugetele viitoare sunt mai mari ca oricând” și a cerut oficialilor europeni să considere o prioritate aducerea la zi a plăților neefectuate, care la sfârșitul lui 2015 se ridicau la 217 miliarde de euro.

Nivelul record al cheltuielilor de reportat din bugetul UE afectează nota de plată pentru Brexit

One thought on “#BREXIT: Cheltuielile de reportat din bugetul Uniunii Europene au ajuns la un maxim istoric

Lasă un răspuns

Top