You are here
Home > Actualitate > A apărut LISTA CU CELE MAI OTRĂVITE MEZELURI vândute în România. Analize exacte cu numărul E-urilor. Topul groazei
loading...

A apărut LISTA CU CELE MAI OTRĂVITE MEZELURI vândute în România. Analize exacte cu numărul E-urilor. Topul groazei

Lista conţine aproximativ 13 produse mult mai dăunatoare decât pretid producătorii. Mult mai multe E-uri sunt prezente în componenţa lor.

A apărut LISTA CU CELE MAI OTRĂVITE MEZELURI vândute în România. Analize exacte cu numărul E-urilor. Topul groazei

Lista a fost realizată în timpul unu studiu bazat pe analiza a 13 produse de pe piaţa românească de mezeluri.

„MÂNCĂM CANCER PE PÂINE!”, campanie EVZ marcată de paradoxuri. Cireșe la preț de mușchi de vită

Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 13 produse cumpărate de la mai mulţi distribuitori, cum ar fi CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod `98 S.A., S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. Diana SRL, S.C. ELIT S.R.L., S.C. FOX COM SERV SRL, S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., SC ALDIS SRL, SC SERGIANA PRODIMPEX SRL, sau Selgros Romania

În cazul acestor produse, 7% dintre ele aveau menţionat pe etichetă doar ţara de provenienţă, adică România.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 75.9 – 294 kcal/100g.

Ce trebuie să știi despre căpșune și cancer. Dezvăluirea făcută de cercetători

Produsele conțin grăsimi între 1 și 24 g/100g.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 54% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 34%, scrie InfoCons

OTRAVA din MÂNCARE. OUĂ REVOPSITE și cu TERMENE SCHIMBATE vândute în România. Reacția COMPANIEI

SALAMURILE cu NITRAȚI pun în pericol sănătatea românilor | MÂNCĂM CANCER PE PÂINE

Peste 50.000 de români mor anual din cauza cancerului, iar un sfert dintre aceştia pleacă dintre noi din cauza problemelor la sistemul digestiv. Una dintre cauzele care provoacă cancerul la colon, stomac sau ficat este dată de consumul exagerat de salamuri şi carne procesată în general. Doctorul Pavel Chirilă ne-a explicat că salamurile conțin până la 300 mg de nitrați la fiecare kilogram iar aceste substanțe intrate în combinație cu mediul acid din stomac produc nitrosamine, substanțe folosite în laboratoare pentru provocarea cancerului pentru experimente.

Consumăm salamuri cu 23% mai mult decât media europeană şi asta se vede în starea de sănătate a populației. Peste 5% dintre noi mor anual din cauza diferitelor forme de cancer la sistemul digestiv – colon, stomac sau ficat. Ce legătură există între salamuri şi cancer? Doctorul Pavel Chirilă (71 de ani) ne-a explicat că nitrații şi nitriții care se folosesc în procesarea cărnii din aceste produse sunt nocivi pentru sănătatea şi, mai ales, pentru aparatul digestiv.

Numărul bolnavilor de cancer s-a dublat

„Sărurile nitrice în combinație cu carnea şi mai apoi cu mediul acid din stomac produc nitrosamine. Acestea sunt nişte substanțe care se folosesc experimental în laborator pentru provocarea cancerului la şobolani”, ne-a explicat medicul, care este profesor universitar de Bioetică. Primul cercetător care a atras atenția că nitrații care se folosesc în industria alimentară sunt direct responsabili pentru anumite forme de cancer a fost doctorul Colin Campbell, care în anii ’70 a publicat un studiu pe această temă. În studiul său, el susține că numărul de cazuri de cancer creşte direct proporțional cu creşterea consumului de carne procesată cu ajutorul acestor săruri. Studiul său a fost mai târziu demonstrat şi statistic. Între 1975 şi 2000, cazurile de cancer la sistemul digestiv au crescut pe măsura ce s-a generalizat folosirea acestor nitrați şi nitriți. În România statisticile arată că numărul de astfel de cancere s-a dublat, în aceeaşi perioadă de timp.

Substanțele sunt folosite pentru a da culoare produselor

Pavel Chirilă ne-a explicat că aceste substanțe se folosesc în industria alimentară pentru a creşte termenul de valabilitate al produsului şi pentru a-i da o culoare plăcută. „Carnea netratată cu aceste substanțe are o culoare cenuşiu spre negru, una deloc plăcută ochiului uman. Aşa că folosesc aceşti nitrați şi nitriți pentru a ne atrage. Şi mai este şi problema termenului de valabilitate care se măreşte direct proporțional cu cantitatea de nitrați şi nitriți folosită”, ne-a spus doctorul, care este şi proprietarul unui lanț de magazine care vinde numai mâncare naturală. Până în urmă cu câțiva ani, cantitatea de astfel de substanțe folosite într-un kilogram de carne procesată era limitată la 150 de miligrame. Dar într-un mod cu totul ciudat, deşi din ce în ce mai mulți specialişti atrag atenția asupra legăturii directe între cancer şi folosirea nitraților şi nitriților, în Uniunea Europeană cantitatea permisă s-a dublat, ajungându- se la 300 de miligrame la fiecare kilogram. „După 10 ani de consum al acestor produse, cancerul e gata. Dacă de la fumat faci cancer în 30 de ani, de la aceste săruri ajungi să îl faci în 10. Şi drama este că noi, românii, suntem şi mari consumatori de mezeluri şi cărnuri în general. Chiar îmi spunea un producător de mezeluri, cu care încercăm să producem un salam fără chimicale, că românilor nu ai ce le face, că practic ne plac chimicalele”, ne-a explicat doctorul.

Grătarul la iarbă verde devine un pericol pentru sănătate

Dar nitrații nu se găsesc numai în mezeluri, ei ajung şi în carne prin diverse forme, una dintre cele mai răspândite fiind hrana animalelor. „În Europa se folosesc anual 28 de milioane de tone din aceste să- ruri pentru tratarea diferitelor suprafețe agricole. Aceste cantități uriaşe ajung în apă şi în pământ. Aşa că un animal crescut într-o fermă se va hrăni şi cu aceste săruri, care ajung astfel în carnea pe care o consumăm”, ne-a explicat Pavel Chirilă. Una dintre cele mai folosite metode de relaxare a românilor riscă astfel să devină mortală. Grătarul la iarbă verde sau în spatele blocului este aproape un simbol care ne defineşte. Care este problema? În tratatul „Oncologia: o abordare bazată pe dovezi”, realizat sub coordonarea medicului japonez Alfred Chang, se susține că „nitrații şi nitriții se transformă mai uşor în nitrosamine, substanțele folosite în laborator pentru provocarea cancerului, la temperaturi înalte, de aceea tratarea termică a cărnii este cu atât mai periculoasă. Nitritul rezultat din nitrat reacționează cu aminele din legături proteice la temperaturi de peste 130 de grade Celsius şi formează nitrozamina cancerigenă (este cazul grătarului şi al prăjelilor). Formarea de nitrozamine este influențată de nivelul temperaturii, durata tratamentului termic şi conținutul de grăsimi”. Ca să înțelegem cât de periculoase sunt aceste nitrosamine, Agenția Inter națională pentru Cercetare în Cancer le-a catalogat ca fiind „cele mai cancerigene substanțe”.

Incidența cancerului la stomac, de patru ori mai mare din cauza salamurilor

La începutul anilor 2000, medicul Italian Umberto Veronesi a descoperit că în zona Forli, Firenze, incidența cancerului de stomac era de patru ori mai mare decât în estul țării şi a legat această realitate statistică de obiceiul abuziv al populației din zonă de a mânca salamuri cu nitrați. În zonă a început un proces de educare alimentară a populație şi în timp a scăzut consumul de salamuri, ca şi incidența cancerului la stomac.

Cine este doctorul Pavel Chirilă

Este medicul care a deschis primul centru de îngrijire paleativă a bolnavilor de cancer din Bucureşti, în urmă cu 10 ani. În acest timp, prin centrul său au trecut peste 4.500 de oameni aflați în stadii avansate ale bolii. Pavel Chirilă este şi profesor universitar de Bioetică. Anul viitor, medicul va lansa primul centru de recuperare oncologică din România, la Valea Nerii, în județul Suceava.

Pericolul din cuptor

Doctorul Pavel Chirilă ne-a explicat că unul dintre pericolele din alimentație este şi folosirea excesivă a cuptorului cu microunde. „După 5 minute, în interiorul cuptorului cu microunde, la temperaturi de 180 de grade, se pot degaja metilbenzen, etilbenzene şi diclorbenzene – multe cu pontențial cancerigen. Mai bine nu îl folosiți”, ne-a explicat doctorul.

Care sunt sărurile nitrice folosite în procesarea cărnii

Lasă un răspuns

Top