You are here
Home > EXTERN > Diaspora > Polonia: Parlamentul va evalua compensațiile de război cerute Germaniei, Se aude si in ROMANIA?
loading...

Polonia: Parlamentul va evalua compensațiile de război cerute Germaniei, Se aude si in ROMANIA?

Conservatorii la putere în Polonia au înființat o comisie parlamentară însărcinată să examineze valoarea compensațiilor legate de-Al Doilea Război Mondial pe care le cer Germaniei, a anunțat vineri președintele acestei comisii, scrie AFP scrie agerpres.ro

Polonia: Parlamentul va evalua compensațiile de război cerute Germaniei

„Vrei să ne demarăm activitatea în parlamentul polonez care se va încheia cu o analiză a sumei estimate pe care Germania o datorează Poloniei”, a declarat șeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, pentru agenția poloneză de presă PAP. Acest parlamentar din cadrul partidului conservator Lege și Justiție (PiS) a adăugat că nu a fost stabilit niciun termen legat de rezultatul evaluării.

Chestiunea compensațiilor de război germane, considerată ca încheiată de mai mulți ani, a fost relansată la 28 iulie de șeful partidului conservator naționalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski. În cursul lunii septembrie, premierul polonez, Beata Szydlo, provenită tot din rândurile PiS, a apreciat că țara sa are „dreptul” la compensații.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a răspuns la acea dată că problema a fost reglată deja când „Polonia a adoptat o decizie cu caracter obligatoriu, în august 1953 (… ), pentru a renunța la noi compensații de război”.

Guvernul conservator de la Varșovia contestă validitatea acordului din 1953, un dictat impus de Uniunea Sovietică, în opinia sa. La jumătatea lunii septembrie, președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și omologul său polonez, Andrzej Duda, au convenit că este necesară o „discuție calmă” pentru a trata această chestiune.

Ministerele poloneze de externe și de interne au estimat că potențialele compensații s-ar putea ridica la 1.000 de miliarde de dolari (850 de miliarde de euro). În timpul războiului, Polonia a fost prinsă între două fronturi, deschise de Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

Circa șase milioane de polonezi, dintre care vreo trei milioane de evrei, au fost uciși sub ocupația nazistă din perioada 1939-1945, iar capitala Varșovia a fost distrusă complet. Potrivit unui recent sondaj, 51% dintre polonezi se opun pretențiilor de compensații din partea Germaniei, în timp ce 24% sunt favorabili.

La începutul lunii, episcopii puternicei Biserici Catolice poloneze au adresat un avertisment guvernului conservator naționalist în legătură cu riscul „de a anihila” încrederea și reconcilierea germano-poloneze.

Lasă un răspuns

Top