You are here
Home > Actualitate > Premierul ROmaniei: Mihai Tudose despre creșterea dobânzii ROBOR: Colegii noștri de la BNR au fost plecați de acasă
loading...

Premierul ROmaniei: Mihai Tudose despre creșterea dobânzii ROBOR: Colegii noștri de la BNR au fost plecați de acasă

Premierul ROmaniei: Mihai Tudose despre creșterea dobânzii ROBOR: Colegii noștri de la BNR au fost plecați de acasă

Premierul Mihai Tudose a criticat, vineri, deciziile Băncii Naționale a României (BNR) în ceea ce privește majorarea dobânzii ROBOR, afirmând că printr-o astfel de măsură cei de la BNR au arătat că „au fost plecați de acasă”.

„Cred că colegii noștri sau care ar trebui să fie colegii noștri, ai românilor, de la Banca Națională au fost plecați de acasă”, a declarat Tudose în cadrul unei conferințe de presă susținută la finalul ședinței Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat, care a avut loc la Sucevița.

Primul-ministru este de părere că BNR ar fi trebui „să aibă grijă să nu crească (n.r. — dobânda) și să nu lase niște actori să se joace pe această temă”.

El își propune să aibă, săptămâna viitoare, o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema creșterii dobânzii ROBOR. Tudose susține că vrea să se asigure dacă BNR „mai este Banca Națională a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existență, foarte bună de altfel”.

BNR a afișat joi un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,46%, față de 1,25% în ședința de miercuri, iar pentru cele la 6 luni — de 1,57%, față de 1,35%.

La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era de 0,87% iar ROBOR la 6 luni de 1,12%.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Indicele ROBOR se stabilește zilnic și are ca referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR este utilizat de toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.

Lasă un răspuns

Top