You are here
Home > Actualitate > Învățăturile lui Osho: „Intimitatea nu se limitează numai la orgasmul s*****…”
loading...

Învățăturile lui Osho: „Intimitatea nu se limitează numai la orgasmul s*****…”

Învățăturile lui Osho: „Intimitatea nu se limitează numai la orgasmul sexual…”

Cuvântul intimitate provine de la cuvântul latinesc intimus. Intimus înseamnă interior, miez. Dacă nu ai ceva acolo, nu poți să fii intim cu nimeni. Nu îți permiți să fii intim, de teamă că celălalt va vedea gaura, rana care mustește de puroi. Va vedea că nu știi cine ești, că nu știi încotro mergi, că nu îți auzi nici măcar propriul cântec, că viața ta e un haos, nu un cosmos. De aici frica de intimitate.

Până și îndrăgostiții devin rareori intimi. Iar relația bazată doar pe sexualitate nu înseamnă intimitate. Intimitatea nu se limitează la orgasmul sexual – acesta e ceva periferic, poate să existe sau poate să nu existe. Intimitatea e o cu totul altă dimensiune. Ea îi permite celuilalt să intre în tine, să te vadă așa cum te vezi tu însuți – îi permite celuilalt să te vadă din lăuntrul tău, îl invită în miezul ființei tale. În lumea modernă, intimitatea e pe cale de dispariție. Nici chiar îndrăgostiții nu sunt intimi. Prietenia este acum doar un cuvânt, a dispărut. Motivul? Motivul e că nu există nimic de împărțit. Cine vrea să-și împartă sărăcia lăuntrică? Așa că fiecare se preface: „Sunt bogat, știu ce fac, știu încontro merg.”

Nu ești pregătit și nu ești destul de curajos să te deschizi, să-ți arăți haosul lăuntric și să fii vulnerabil. Ți-e frică că celălalt ar putea explota asta. Văzând că ești un haos, celălalt ar putea să te domine. Văzând că nu ești stăpânul ființei tale și că ai nevoie de un stăpân, celălalt ar putea deveni el stăpânul. Și lucrul ăsta este valabil pentru toți. Toți caută să se apere, astfel încât nimeni să nu le cunoască neajutorarea lăuntrică; altfel ar putea fi exploatați. În această lume exploatarea e la ordinea zilei.
Iubirea este țelul. Și odată ce țelul e clar, începi să te îmbogățești lăuntric. Rana dispare și devine o floare de lotus; rana se transfornă într-o floare de lotus. Ăsta e miracolul iubirii. Iubirea este cea mai mare forță alchimică din lume. Cei care nu știu să o folosească se târăsc în continuare prin cotloanele întunecoase ale existenței; ei nu ajung niciodată pe culmile însorite ale vieții.

Osho -Intimitatea

Lasă un răspuns

Top