You are here
Home > Actualitate > Spania fierbe la propiu: Referendum în Catalonia | Separatiștii anunță că vor deschide „2.315 de secții de vot”
loading...

Spania fierbe la propiu: Referendum în Catalonia | Separatiștii anunță că vor deschide „2.315 de secții de vot”

Catalonia dă în clocot. Separatiștii aflați la putere intenționează să organizeze, duminică, un „referendum” privind independența regiunii, deși consultarea a fost interzisă de justiția spaniolă. Aproximativ 2.315 de secții de vot vor fi deschise în regiune, în această zi, relatează AFP.

„Vor fi 2.315 de secții de vot”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, cu două zile înainte de această zi considerată una tensionată pentru Spania.

Referendum în Catalonia | Separatiștii anunță că vor deschide „2.315 de secții de vot”

Astfel, cei aproximativ 5,3 milioane de locuitori sunt așteptați la urne, însă nu este clar câți se vor prezenta. O consultare similară a avut loc și în 2014, când 80% dintre oameni au votat pentru independență, însă prezența la urne a fost de doar 40%.

Președintele catalan, Carles Puigdemont, a afirmat că se așteaptă ca toți alegătorii să fie pașnici. „Nu cred că va fi cineva care să folosească violenţa sau care va vrea să provoace violenţă care să afecteze imaginea ireproşabilă de pacifistă a mişcării de independenţă catalane”, a subliniat el.

În aceste condiţii, liderul a făcut un apel către poliţia spaniolă, care a trimis mii de ofiţeri în regiune, pentru a bloca referendumul, să acţioneze în mod profesional, în timpul operaţiunilor de duminică. „Aş vrea să folosească aceleaşi standarde pe care le foloseşte (poliţia regională catalană – n.r.). Nu standard politice, nu ordine politice, ci asigurarea ordinii şi standarde profesionale”, a adăugat el.

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan a adoptat o lege în vederea organizării acestui referendum, deși a fost interzis de către Curtea Constituţională. În ciuda avertismentelor din partea autorităților de la Madrid, guvernul regional catalan a decis să meargă mai departe, iar de atunci tensiunile au crescut.

De mai multe săptămâni, oficialii catalani ascund urne, buletine de vot și deschid website-uri pe care alegătorii pot consulta adresa secţiei la care să voteze. de partea cealaltă, autoritățile de la Madrid și-au multiplicat perchezițiile și amenințările cu sancțiuni

Lasă un răspuns

Top