You are here
Home > Actualitate > Israelul îl vede pe Assad câștigătorul războiului din Siria și cere o mai mare implicare a SUA
loading...

Israelul îl vede pe Assad câștigătorul războiului din Siria și cere o mai mare implicare a SUA

Ministrul israelian al apărării a declarat marți că președintele Bashar al-Assad câștigă războiul civil din Siria și a cerut o mai mare implicare a Statelor Unite, în timp ce aliații Damascului, Iranul și Hezbollahul libanez, obțin victorii pe teren, relatează Reuters. noteaza agerpres.ro

Israelul îl vede pe Assad câștigătorul războiului din Siria și cere o mai mare implicare a SUA

Comentariile lui Avigdor Lieberman marchează un revers pentru Israel, unde oficiali de top au prezis adesea — de la începutul luptelor în 2011 și până la jumătatea anului 2015 — că Assad ar pierde controlul țării sale și va fi răsturnat.

„Văd cum o lungă coadă internațională vrea să se apropie de Assad, formată inclusiv din națiuni occidentale (și) suniți moderați. Brusc toată lumea vrea să se apropie de Assad. Acest lucru este fără precedent. Pentru că Assad câștigă, toată lumea stă la coadă”, a spus el.

La sfârșitul anului 2015, Rusia l-a ajutat pe Assad să întoarcă soarta războiului cu o intervenție militară ce a pus forțele Moscovei pe teren alături de cei mai puternici inamici ai Israelului — Iranul și gruparea de gherilă libaneză Hezbollah — împotriva rebelilor sirieni.

Statele Unite și-au concentrat operațiunile în Siria luptând împotriva rebelilor jihadiști precum Statul Islamic, în timp ce Israelul a încercat să convingă atât Washingtonul, cât și Moscova că expansiunea Iranului este cea mai mare amenințare.

În deceniile sub conducerea familiei Assad, Siria a fost un inamic al Israelului, cu confruntări între armatele lor în 1948, 1967, 1973 și 1982. În timp ce în mare parte Israelul nu se implică în războiul civil sirian, el a încercat să influențeze puterile mondiale implicate în conflict și a efectuat atacuri aeriene asupra unor presupuse transporturi de armament către mișcarea libaneză Hezbollah susținută de Iran.

„Sperăm că Statele Unite vor fi mai active pe arena siriană și în Orientul Mijlociu în general”, a spus Lieberman. „Ne confruntăm cu rușii, iranienii și de asemenea cu turcii și Hezbollah, iar aest lucru nu este o chestiune simplă de tratat”, a adăugat el.

Lieberman nu a elaborat ce acțiuni dorește de la administrația Donald Trump, pe lângă care Israelul face lobby pentru a se asigura ca forțe iraniene și Hezbollahul nu vor putea fi desfășurate în apropierea graniței sale sau să înființeze baze în Siria.

„Statele Unite se confruntă cu o serie de provocări la ele acasă, dar (…) cu cât Statele Unite vor fi mai active, cu atât va fi mai bine pentru Statul Israel”, a mai spus Lieberman.

Lasă un răspuns

Top