You are here
Home > Actualitate > ULTIMA ORA: Serbia acuză comunitatea internațională că folosește standarde duble în cazurile Catalonia și Kosovo
loading...

ULTIMA ORA: Serbia acuză comunitatea internațională că folosește standarde duble în cazurile Catalonia și Kosovo

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a acuzat marți puterile mondiale de folosire a unor standarde duble prin refuzul de a accepta referendumul privind independența Cataloniei, după ce în 2008 ele au salutat separarea Kosovo de restul Serbiei, transmite Reuters.

Provincia Kosovo și-a declarat independența de Serbia în februarie 2008, un anunț acceptat de către Washington și de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar respins de Belgrad și aliații săi.

După aproape un deceniu, duminică, alegătorii din Catalonia s-au pronunțat pentru independență față de Spania într-un referendum declarat neconstituțional de către guvernul de la Madrid.

”Sunt deranjat de dublele standarde folosite de comunitatea internațională”, a declarat Ivica Dacic pentru postul public sârb de radio și televiziune RTS.

”Uniunea Europeană nu va afirma niciodată că a făcut o eroare atunci când a recunoscut Kosovo, dar acea decizie va exploda. Cutia Pandorei a fost deschisă”, a subliniat Dacic.

Poziția Belgradului privind Kosovo a fost unul dintre principalele obstacole în calea aderării Serbiei la Uniunea Europeană. Bruxellesul susține că Serbia trebuie să-și îmbunătățească relațiile cu Pristina și să renunțe la blocarea eforturilor Kosovo de a adera la organismele internaționale.

”Cum se poate ca referendumul să fie invalid în Catalonia, iar în Kosovo independența să poată fi făcută fără unul (referendum n.r.) ?”, a declarat luni președintele sârb Aleksandar Vucic după o întrevedere cu omologul său grec, Prokopis Pavlopoulos.

Lasă un răspuns

Top