You are here
Home > EXTERN > Diaspora > ULTIMA ORA: Spania: Proclamarea independenței Cataloniei ar putea surveni „la sfârșitul săptămânii”
loading...

ULTIMA ORA: Spania: Proclamarea independenței Cataloniei ar putea surveni „la sfârșitul săptămânii”

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat – într-un interviu difuzat miercuri – că guvernul său se pregătește să declare independența acestei regiuni a Spaniei probabil „la sfârșitul săptămânii”, relatează France Presse.

„Vom declara independența la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului”, a declarat el într-un interviu acordat BBC, primul difuzat după votul de duminică.

„Aceasta probabil se va termina când ne vom fi recuperat voturile din străinătate”, a precizat el, „deci vom acționa la sfârșitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare”.

Puigdemont a declarat că o reacție de opoziție din partea guvernului central ar constitui o „nouă greșeală” care s-ar adăuga unei „lungi liste de erori”.

„După fiecare din aceste erori, noi am ieșit întăriți”, a spus liderul separatist. „Nu numai pentru că timpul a trecut, ci și pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obținem mai mult sprijin din partea societății.”

Duminică, la încheierea scrutinului, Puigdemont asigurase că „milioane” de persoane se mobilizaseră pentru a participa la referendumul privind autodeterminarea regiunii, în pofida interzicerii sale oficiale.

Prin această consultare, cetățenii Cataloniei au „dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei Republici”, a spus el.

Acest referendum nu fost totuși însoțit de niciuna din garanțiile care însoțesc scrutinurile electorale, statul spaniol controlând întreaga infrastructură care i-ar fi permis să prezinte rezultate credibile. Nicio comisie electorală nu a supervizat organizarea, numărarea voturilor nu a fost transparentă, votul nu a fost secret etc.

Spania, deja expusă separatismului de o parte a societății basce în nord, trăiește de la începutul lunii septembrie criza sa politică cea mai gravă după lovitura de stat militară eșuată din 23 februarie 1981.

La 6 septembrie, parlamentul catalan adoptase o lege pentru a organiza acest referendum în pofida interzicerii sale, argumentând cu faptul că separatiștii îl cer din 2012.

Duminică seara, Mariano Rajoy îl desemnase — fără a-l numi — pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor din cursul zilei, apreciind că acesta promovase „încălcarea legii și ruperea coabitării armonioase între comunități”. „Nu căutați alți vinovați, nu există”, adăugase premierul spaniol.

Puigdemont și întregul executiv catalan sunt vizați deja de o anchetă penală pentru „nesupunere, încălcarea atribuțiilor și deturnare de fonduri publice” în legătură cu organizarea referendumului.

Lasă un răspuns

Top