You are here
Home > Actualitate > Bolivia: „CIA l-a persecutat, torturat și asasinat” pe Che Guevara, potrivit președintelui Evo Morales
loading...

Bolivia: „CIA l-a persecutat, torturat și asasinat” pe Che Guevara, potrivit președintelui Evo Morales

Bolivia: „CIA l-a persecutat, torturat și asasinat” pe Che Guevara, potrivit președintelui Evo Morales

Președintele bolivian, Evo Morales, a acuzat joi CIA că l-a „persecutat, torturat și asasinat” pe Ernesto „Che” Guevara, în 1967 în Bolivia, în prima din cele cinci zile de manifestări în memoria fostului luptător de gherilă, la 50 de ani după moartea acestuia, transmite AFP. potrivit agerpres.ro

„Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat și asasinat” pe Che Guevara. Forțele armate au acționat, subordonate Statelor Unite la decizia (președintelui din acea perioadă, Rene) Barrientos”, a scris pe Twitter președintele socialist.

Revoluționarul argentinian a fost prins la 9 octombrie 1967 de armata din Bolivia, unde sosise cu 11 luni mai devreme împreună cu circa 50 de luptători de gherilă. A doua zi, el a fost executat de un soldat bolivian, la ordinele superiorilor săi.

În Bolivia au început joi ceremoniile în memoria lui Che Guevara, prevăzute până luni, 9 octombrie, care includ evenimente culturale, politice și gastronomice în localitatea Vallegrande (sud-est), unde au fost găsite resturile revoluționarului.

Potrivit președintelui Evo Morales, principala ceremonie va avea loc la 9 octombrie, în Vallegrande. Vor fi prezenți vicepreședinții cubanez și venezuelean, „cei patru copii ai lui ‘Che’ și unii dintre frații lui”, precum și reprezentanți ai unor organizații sociale din Argentina și Peru, a adăugat șeful statului bolivian.

Lasă un răspuns

Top