You are here
Home > Actualitate > Turcia: Mandate de arestare pentru 133 de funcționari guvernamentali, în ancheta privind puciul eșuat
loading...

Turcia: Mandate de arestare pentru 133 de funcționari guvernamentali, în ancheta privind puciul eșuat

Sultanul Erdogan face prapad in Turcia: Mandate de arestare pentru 133 de funcționari guvernamentali, în ancheta privind puciul eșuat

Autoritățile turce au emis mandate de arestare pe numele a 133 de lucrători din Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe, în cadrul anchetei cu privire la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut, soldată cu circa 250 de morți, informează Reuters.

Suspecții au fost arestați pentru presupusa folosire a ByLock, o aplicație de criptare a mesajelor despre care guvernul turc susține că a fost folosită de rețeaua predicatorului musulman Fethullah Gülen, care trăiește în exil în SUA de la sfârșitul anilor ’90 și este considerat de Ankara cel care a stat la originea puciului eșuat.

Agenția de presă Anadolu a relatat că 101 suspecți fac parte din Ministerul de Finanțe, iar 32 din Ministerul Muncii.

După tentativa de puci, autoritățile turce au lansat o amplă campanie de represalii, fiind vizați presupușii susținători ai lui Gülen. Începând din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate și 150.000 concediate sau suspendate, în sectorul public și cel privat, în cadrul acestei campanii.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și unii aliați occidentali ai Turciei și-au exprimat îngrijorarea față de această campanie, temându-se că ea ar putea fi folosită drept pretext pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Guvernul turc susțină însă că doar o astfel de campanie poate neutraliza amenințarea reprezentată de rețeaua lui Fethullah Gülen, despre care Ankara afirmă că are infiltrați oameni în armată, în sistemul de învățământ și în justiție din Turcia.

Lasă un răspuns

Top