You are here
Home > Actualitate > Danemarca, devine următorul stat european care interzice purtarea vălului islamic integral
loading...

Danemarca, devine următorul stat european care interzice purtarea vălului islamic integral

Danemarca este pe cale să devină următorul stat european care interzice purtarea vălului islamic integral, după ce majoritatea partidelor din parlamentul de la Copenhaga s-au pronunțat în favoarea impunerii de interdicții asupra veșmintelor care acoperă fața, relatează vineri Reuters.

Danemarca, pe cale să devină următorul stat european care interzice purtarea vălului islamic integral

Nu este vorba de interzicerea unui port religios, ci de interdicția de a purta o mască”, a declarat presei Jacob Ellemann Jensen, purtător de cuvânt al Partidului Liberal, după ce formațiunea sa, cea mai mare din cadrul coaliției guvernamentale, a decis să susțină interzicerea vălului.

Practic, acest lucru înseamnă că vor fi interzise niqabul și burqa, a menționat politicianul danez.

Potrivit cercetătorilor, circa 200 de femei din Danemarca poartă niqab — vălul care acoperă tot în afară de ochi — sau burqa — vălul integral și doar transparent în dreptul ochilor.

Cele trei partide ale guvernului minoritar de centru-dreapta de la Copenhaga, aliatul acestuia, Partidul Popular Danez, precum și principala formațiune de opoziție, Partidul Social-Democrat, s-au pronunțat toate în favoarea unei interdicții, dar forma în care ar urma să se aplice aceasta se află încă în discuție.

În coaliția guvernamentală, Alianța Liberală, inițial unul din cei mai fermi adversari ai interzicerii vălului pe motiv că ar limita dreptul oamenilor de a-și alege ținuta, și-a aliniat în prezent poziția cu celelalte două formațiuni, conservatorii și liberalii. „Așadar, dacă este posibil practic să se impună o interdicție de acest gen fără a ne trăda valorile, vom vota în favoarea ei”, a indicat ministrul de externe Anders Samuelsen, membru al Alianței liberale. „Mascarea va fi interzisă în Danemarca”, a postat acesta pe Facebook.

Din opoziție, social-democrații s-au declarat de principiu de acord cu interzicerea vălului integral, despre care au spus că le „asuprește” pe femei. „Suntem gata să interzicem burqa (…), dar mai sunt o serie de dileme, nu în ultimul rând cum va fi aplicată această interdicție”, a menționat liderul social-democraților Mette Fredriksen în cadrul unei dezbateri care a avut loc joi în parlamentul danez.

Problema vălului divizează opinia publică din Europa. Franța, Belgia, Olanda, Bulgaria și landul german Bavaria au impus restricții în ce privește purtarea vălului integral în spații publice, iar în iunie guvernul norvegian a propus interzicerea vălului care acoperă fața în grădinițe, școli și universități.

Lasă un răspuns

Top