You are here
Home > Actualitate > Elizabeth Gilbert: “Ceea ce cauți, te caută pe tine!”
loading...

Elizabeth Gilbert: “Ceea ce cauți, te caută pe tine!”

Care este diferența dintre Pasiune, Muncă, Profesie și Vocație: răspunsuri care te vor ajuta!
“Mulți oameni mă întreabă care este sensul sau scopul vieţii. Alții sunt confuzi, ei nu înțeleg unde se pierde energia lor și de ce nu primesc plăcere de la lucrul pe care îl fac. Există o diferență între Pasiune, Muncă, Profesie și Vocație: acestea înfluențează modul în care ne trăim viaţa.

1. Pasiunea
Pasiunea este ceea ce faci pentru plăcere, relaxare, divertisment sau din curiozitate. Este ceva ce faci în timpul liber. Pasiunile pot veni și pleca – poți practica o perioadă un anumit hobby, iar apoi altul.
Uneori pasiunea pe care o ai îţi poate aduce niște bani, însă sensul nu este în acești bani. Pasiunile sunt importante, ele ne amintesc că nu totul în viață trebuie să fie determinat de eficiență și profit. Pasiunile sunt plăcute, te relaxează şi nu ar trebui să uiți despre asta.

2. Munca
Pasiunea este opțională, iar munca este absolut necesară. De fapt, chiar şi atunci când nu ai nevoie de bani, oricum trebuie să ai un serviciu. Atunci când muncești simți că ai mai multă demnitate şi respect.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi despre muncă: ea nu trebuie neapărat să fie extraordinară și nu trebuie să-ți umple sufletul. Am avut mai multe locuri de muncă ciudate și greșite. Deci nu eşti obligat să-ţi iubești munca. Desigur, dacă o urăști din tot sufletul, mai bine caută-ţi alta.

Trăim într-o lume materială unde fiecare trebuie să facă ceva pentru bani. De aceea fă ceea ce trebuie să faci, primește-ţi salariul, apoi mergi şi trăiește-ţi viaţa aşa cum dorești.

3. Profesia
Profesia și munca sunt două lucruri diferite. Munca este o sarcină pe care o faci pentru bani, în timp ce profesia este ceva ce creezi mulți ani cu energie, pasiune și angajament.
Nu eşti obligat să-ți iubești munca. Dar sper că îți iubești meseria altfel ai ales greșit și trebuie să abandonezi ceea ce faci.
Pentru o profesie este nevoie de ambiție, strategie, presiune și energie. Profesia este relația ta cu lumea. O alegere pe care dacă o faci, asigură-te că este foarte importantă pentru tine.

4. Vocaţia
Vocația este chemarea ta. Este un apel care vine direct din Univers și e transmis prin aspirațiile sufletului tău. Și dacă profesia este relația dintre tine și lume, atunci vocația este relația dintre tine și Dumnezeu.

Vocația este un jurământ personal. Dacă profesia depinde de alți oameni, atunci vocația îţi aparține doar ţie. Ea vine din talentul, gusturile, pasiunile şi ciudățeniile tale. Ea te cheamă chiar şi atunci când nu prea o auzi. “Ceea ce cauți, te caută pe tine” – spunea Rumi. Acceptând invitația divină a vocației tale, devii puternic.

Am senzația că mulți oamenii caută sensul vieții, neînțelegând aceste patru cuvinte: Pasiune, Muncă, Profesie, Vocație. Oamenii amestecă aceste concepții, le înțeleg greșit, încearcă să le obțină pe toate patru dintr-o dată, sau îşi imaginează că e unul şi același lucru.
Nu încercați să amestecați acele lucruri. Nu luați munca ca pe o profesie, profesia ca pe o vocație, vocația ca pe o pasiune, iar pasiunea ca pe o muncă.

Lasă un răspuns

Top