You are here
Home > Actualitate > Madrid cere liderului catalan, Carles Puigdemont, „să nu întreprindă nimic ireversibil”
loading...

Madrid cere liderului catalan, Carles Puigdemont, „să nu întreprindă nimic ireversibil”

Madridul lansează un apel către liderul catalan, Carles Puigdemont, „să nu întreprindă nimic ireversibil”

Purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol a lansat un apel marți către liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, „să nu întreprindă nimic ireversibil”, apelul intervenind înaintea unui discurs pe care acesta îl va rosti în parlamentul catalan și în care ar putea declara în mod unilateral independența regiunii, relatează AFP.

„Vreau să-i cer lui Puigdemont să nu întreprindă nimic ireversibil, să nu pășească pe nicio cale fără întoarcere, să nu facă nicio declarație unilaterală de independență și să revină la legalitate”, a declarat presei Inigo Mendez de Vigo.

Poliția a închis din „rațiuni de securitate” accesul în parcul care înconjoară parlamentul catalan la Barcelona, unde liderul separatist Carles Puigdemont ar putea să proclame unilateral independența Cataloniei marți seara.

„Din rațiuni de securitate, parcul Ciutadella (unde se află parlamentul) va fi închis pentru public astăzi”, a declarat Mossos Esquadra, poliția regională, într-o postare pe Twitter.

Forțele de ordine vor să „împiedice orice situație care ar exercita presiuni asupra activității parlamentului”, a precizat un purtător de cuvânt, amintind că duminică, în timpul unui protest împotriva independenței Cataloniei, „un grup de persoane a forțat accesul în parc și a aruncat obiecte împotriva parlamentului”.

„Încercăm să evităm astfel de situații, generate deopotrivă de manifestanți unioniști și de grupuri radicale separatiste”, a spus el.

Principalele asociații separatiste din Catalonia au lansat un apel la organizarea unei manifestații în fața parlamentului, în „sprijinul și apărarea declarației de independență”, dar, în urma închiderii parcului, reprezentanții acestora vor trebui în cele din urmă să se adune în afara acestui perimetru.

Puigdemont urmează să rostească un discurs la ora locală 18:00 (16:00 GMT) în parlament, unde separatiștii dispun de o majoritate absolută, pentru a vorbi despre consecințele referendumului ilegal privind autodeterminarea de la 1 octombrie, la care guvernul regional afirmă că tabăra „Da” a câștigat cu mai mult de 90% din voturi, cu o rată de participare de 43%.

„Referendumul”, interzis de justiția spaniolă, și intenția proclamării independenței au agravat deopotrivă tensiunile și așa puternice cu Madridul și pe cele din rândurile populației catalane.

Potrivit sondajelor, catalanii sunt în majoritatea lor împotriva independenței regiunii lor, chiar dacă s-au pronunțat pentru desfășurarea unui referendum.

Duminică, o manifestație uriașă a reunit între 350.000 și 950.000 de persoane la Barcelona împotriva independenței.

Nu este clar dacă Carles Puigdemont intenționează într-adevăr să proclame unilateral independența provinciei marți seara, dacă are în vedere o „declarație de independență amânată” sau dacă se va mulțumi cu o proclamare simbolică, subliniind urgența unui dialog și declanșarea un proces pe etape.

La Madrid, premierul guvernului conservator Mariano Rajoy a avertizat că în cazul declarării unilaterale a independenței el ar putea încerca să suspende autonomia regiunii, o măsură care nu a fost aplicată în această monarhie parlamentară extrem de descentralizată de la reinstituirea democrației în 1977.

Lasă un răspuns

Top