You are here
Home > Actualitate > O veste bună pentru angajați: Guvernul a aprobat introducerea contractului de muncă de tip teleworking
loading...

O veste bună pentru angajați: Guvernul a aprobat introducerea contractului de muncă de tip teleworking

O veste bună pentru angajați: Guvernul a aprobat introducerea contractului de muncă de tip teleworking, În ședința, Guvernul a aprobat introducerea contractului de muncă de tipul teleworking, angajatul putând să lucreze de acasă prin intermediul internetului și a telefonului inteligent.

Citeste si: Brexit: Arunca de la unii la altii „mingea” politicieni de carton

La începutul ședinței de miercuri a Guvernului, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a spus:”Introducem un nou contract de muncă, tele-muncă. Este foarte apreciat, în special în țările foarte dezvoltate și cel mai mult în Japonia. În acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locație pe care și-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părți, pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilitățile, carburanții și parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu și își îmbunătățeste echilibrul între viața personală și profesională”.

Tele-munca, reprezintă în mod concret, „o formă de organizare a muncii în care activitatea salariaților ar putea fi desfășurată la sediul angajatorului, însă este desfășurată efectiv dintr-un loc complet diferit cu ajutorul internetului sau al smartphone-ului. De exemplu, redactorii angajați de o firmă ce deține un site de informare generală ar putea lucra direct de acasă, din moment ce activitatea lor implică munca pe internet”, conform avocatnet.ro.

Potrivit proiectului de lege, aprobat în ședința de miercuri a Executivului, activitatea în regim de teleworking se va desfășura cel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adițional la acesta, după caz.

În comunicatul de presă al Guvernului se arată că:”Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, și va oferi avantaje atât salariatului, cât și angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spațiilor, utilitățile, consumul de carburant și parcul auto. În ceea ce-l privește pe salariat, acesta va elimina consumul de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă și valorificării timpului de lucru, optimizându-și, astfel, raportul între viața profesională și cea personală. Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii și îndeplinire a sarcinilor, vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”.

Proiectul de lege, pentru a intra în vigoare, trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Top