You are here
Home > Actualitate > BRAVO EI! O adolescentă din Galați a inventat un dispozitiv ce poate salva viețile militarilor plecați în război
loading...

BRAVO EI! O adolescentă din Galați a inventat un dispozitiv ce poate salva viețile militarilor plecați în război

În vârstă de aproape 17 ani, Theodora Găiceanu este elevă în clasa a zecea, la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ din Galaţi. S-a distins la un Salon de Inventică din oraş, unde juriul UGAL-INVENT i-a decernat premiul „Cel mai tânăr inventator” pentru un dispozitiv revoluționar.

Ea a conceput pentru concurs cu un detector de mine bazat pe o platformă autonomă. Povestea dispozitivului este interesantă. Iniţial, în clasa a noua, Theodora Găiceanu a participat la o sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti, în cadrul unei secţiuni dedicată elevilor, cu o platformă mobilă.

Era vorba atunci de un mic vehicul electric ce se putea deplasa mai repede sau mai încet, înainte şi înapoi, la închiderea unui întrerupător. Ulterior, s-a gândit să îl facă autonom, adică cu alimentare de la baterii. Văzând povestea tragică a soldaţilor răniţi sau ucişi în Afganistan, Theodora s-a gândit la viața riscantă a militarilor.

„Mereu am vrut să ajut oamenii, de aceea am cochetat ani la rândul cu ideea de a fi psiholog. Dar m-am gândit că prin intermediul tehnologiei i-aş putea ajuta mai mult. Am ales să realizez un detector de mine pentru că nu este normal ca cei din armata română să moară pe front din cauza că au avut ghinionul de a călca pe o bombă”, declara tânăra.

Dispozitivul fetei utilizează o tehnologie diferită de cele folosite în prezent: Very Low Frequency (VLF), Pulse induction (PI) sau Best Frequecny Oscillator (BFO). Și-a construit dispozitivul astfel încât să se oprească şi să semnalizeze acustic (printr-un buzzer) şi luminos (printr-un led). A inclus smartphone-ul şi un dispozitiv Bluetooth care să primească comenzi de la telefonul mobil şi să transmită avertizări către acesta.

BRAVO EI! O adolescentă din Galați a inventat un dispozitiv ce poate salva viețile militarilor plecați în război

„Dispozitivul pe care eu l-am gândit funcţionează cu baterii. El este comandat de la distanţă cu smartphone-ul prin Bluetooth. Raza de acţiune este de 50 de metri, dar se poate extinde. Pentru Bluetooth se poate utiliza o aplicaţie specială sau una dezvoltată prin mediul software de dezvoltare Eclipse”, ehplica Theodora. Dispozitivul nu a fost unul costisitor. „Piesele au fost comandate atât din ţară, cât şi din străinătate. Proiectul l-am realizat în mai multe etape: iniţial, în primăvară, am lucrat aproape trei săptămâni la platforma mobilă. Era doar un vehicul care executa comenzi simple si pe care l-am prezentat la sesiunea de comunicări studenţeşti şi am luat premiul al treilea. Apoi, în vacanţă, mi-a venit ideea cu detectorul de mine, i-am mai adăugat piese şi spre sfârşitul verii am început să-l testez pe diverse obiecte de metal. În ceea ce priveşte îndrumarea, l-am avut mereu alături pe tatăl meu”, povestea ea.

Își moștenește tatăl.El este mândru de realizarea fiicei sale. „Nu pot să fiu decât mândru că fiica mea îmi calcă pe urme, mai ales că în urmă cu ceva ani ea era o melancolică: scria poezii în revista liceului. Pentru acest proiect, am ajutat-o, dar aportul cel mai mare l-a avut ea”, afirma Marian Găiceanu. Tânăra dorește să facă mici modificări dispozitivului pe care l-a conceput. Astfel dispozitivul ar putea să aibă și o altă destinaţie.

„De exemplu, juriul de acum mi-a sugerat că aş putea să-l transform în detector de metal folosit în aeroporturi şi chiar m-a încurajat să-l brevetez”, ne spune Theodora.

Nu vrea să dea încă detalii despre tehnologia folosită.

„Este o tehnologie diferită de cele existente, pe care o voi explica atunci când voi breveta detectorul de mine”, a explicat zâmbind Theodora, dornică să păstreze misterul asupra invenţiei.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Top