You are here
Home > Actualitate > Azi este; Ziua internațională, a femeilor din mediul rural, vezi detalii aici!
loading...

Azi este; Ziua internațională, a femeilor din mediul rural, vezi detalii aici!

Ziua internațională a femeilor din mediul rural este celebrată, la nivel mondial, la data de 15 octombrie, cu scopul de a conștientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale.

Citeste si: Se APROPIE de noi in UK! După SUA a venit rândul Europei: Uraganul Ophelia se apropie de continent!

Încă de la începutul sărbătoririi sale, s-a considerat că acest eveniment poate reprezenta un mod pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Din cauza rolului lor cheie privind producția agricolă și a siguranței acesteia s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.

Citeste si: MARE ATENȚIE!!! Ce boli poți să iei dacă pupi icoanele din biserică. Avertismentul este cât se poate de SERIOS.

Potrivit site-ului www.un.org/en/events/ruralwomenday, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară.

Citeste si: Un grup de țigani din România TERORIZEAZĂ un oraș din America! Aruncă gunoi peste tot, își fac nevoile în stradă, nu respectă regulile de circulație, distrug lucruri în magazine și ucid găinile

Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță. Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătățiri marginale în situația femeilor din mediul rural.

Citeste si: Horoscop, duminică, 15 octombrie 2017. Leii strică lucruri, din orgoliu. Ar fi bine să…

Având în vedere că 76 la sută din populația cea mai săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de Dezvoltare Durabilă până în 2030, se precizează pe site-ul citat.

„Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă promite să nu lase pe nimeni în urmă. Pentru a face față acestei situații, trebuie să ajutăm femeile din mediul rural să prospere și să aibă acces la sprijinul și informațiile de care au nevoie, astfel încât să-și poată pună în valoare potențialul fără să-și părăsească comunitățile”, declara fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.

Citeste si: Doi români eroi la Londra. Au oprit un jaf: ”Unul i-a pus piedică, celălalt l-a legat”

Prima Zi internațională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Stabilită de Adunarea Generală în Rezoluția 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaște „rolul critic și contribuția femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale”, potrivit www.un.org.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizații: Federația Internațională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociația mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) și Fundația Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

În țara noastră, Ziua internațională a femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, la Moeciu, județul Brașov. Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradițional, în numeroase localități din țară. În același timp, Organizația Femeilor Social Democrate a sărbătorit Ziua internațională a femeii din mediul rural prin mai multe evenimente dedicate femeilor de la sate.

Citeste si: Scrisoarea unui fizician de la CERN: ” Am facut ceva ce nu trebuia sa facem” – Umbre si siluete au aparut in Accelerator

Lasă un răspuns

Top