You are here
Home > Actualitate > Deja in Austria: Extrema dreaptă pune condiții pentru participarea la guvernare, printre care primirea portofoliului Internelor
loading...

Deja in Austria: Extrema dreaptă pune condiții pentru participarea la guvernare, printre care primirea portofoliului Internelor

Partidul Libertății (FPOe, extrema dreaptă), considerat cel mai probabil partener de coaliție al conservatorilor învingători în alegerile legislative de duminică din Austria, va condiționa intrarea sa la guvernare de primirea portofoliului Internelor, a indicat miercuri liderul formațiunii, Heinz-Christian Strache, transmit AFP și DPA.

‘Avem mai multe linii roșii’, a menționat Strache în prima sa conferință de presă de după scrutinul de duminică, subliniind că portofoliul Internelor se află printre prioritățile partidului său.

FPOe a obținut 26% din voturi, conform rezultatelor cvasidefinitive, și se află în situația de a face jocurile în privința viitoarei coaliții de guvernare, date fiind divergențele profunde care fac improbabilă constituirea unui nou cabinet de centru între conservatorii conduși de Sebastian Kurz (31,5%) și social-democrații cancelarului Christian Kern (26,9%).

Liderul FPOe a afirmat, de altfel, în conferința de presă, că nu vede ‘motive să se grăbească’ în negocierile care vor începe la sfârșitul acestei săptămâni.

‘Nu vom intra în coaliție cu orice preț. Trebuie ca elemente ale programului nostru să fie aplicate, altfel (o participare la guvernare) nu are sens’, a subliniat el.

Strache a indicat printre acestea ‘securizarea frontierelor’, ‘democrația directă după exemplul Elveției’, ‘stoparea islamizării’, expulzarea infractorilor străini și relaxări de taxe și impozite, notând că ‘multe’ din punctele programului FPOe au fost preluate de Kurz în campanie.

Tânărul lider al conservatorilor urmează să primească în mod oficial vineri mandat din partea președintelui austriac Alexander Van der Bellen pentru formarea noului guvern și începerea de negocieri pentru o coaliție.

Sebastian Kurz a declarat deja că va discuta cu toate partidele, iar marți și-a reafirmat angajamentul european. Această temă nu a fost abordată miercuri de Strache, care a susținut mult timp o politică eurosceptică, atenuată însă în ultima vreme.

Lasă un răspuns

Top