You are here
Home > Actualitate > Statul român, pregătit să le dea bani românilor care acceptă să-şi împădurească terenurile
loading...

Statul român, pregătit să le dea bani românilor care acceptă să-şi împădurească terenurile

Statul roman este gata sa le dea bani romanilor care accepta sa-si impadureasca terenurile. Toti cei interesati vor incasa cate 6000 de euro pentru un hectar.

Este vorba despre programul „Prima impadurire”, care ar putea ajuta la cresterea suprafetelor forestiere.

Padurile Romaniei dispar cu o viteza ametitoare. Anual se taie ilegal 60.000 de metri cubi de lemn. Altfel spus, 3 hectare in fiecare ora.

Drept urmare statul roman prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale vrea sa-i convinga pe romani sa-si impadureasca terenurile agricole lasate acum in paragina.

Proprietarii de terenuri agricole care vor dori sa intre in programul prima impadurire vor primi in primul la infiintarea padurii cate 6000 de de euro de hectar. In urmatorii ani, timp de 12 ani, vor primi cate 2700 de euro de hectar pe an.

Fiti foarte atenti. Cei care primesc bani trebuie sa intretinuta si sa pastreze padurea pana in momentul in care copacii ajung la maturitate si pot fi taiati.

In cazul salcamului, poate fi vorba de 20 de ani. Cei care nu respecta aceasta regula pierd banii dar si subventiile ulterioare de la APIA. Puteti beneficia de program numai daca aveti terenuri care sunt inscrise in registrul agricol.

Calin Nutu, director comunicare AFIR: „O dezvoltare pe termen lung, care sa asigure o utilizare eficienta a resurselor naturale pe care le avem la dispozitie. Iar in particular, odata protejarea culturilor agricole. Doi, scaderea eroziunii solurilor si imbunatatirea cresterii in sol.”

Padurile reduc evaporarea apei in zona si mentin umiditatea pe o raza de cativa kilometri. Puteti sa plantati doar copaci din arealul respectiv. Adica nu puteti de pilda sa infiintati pepiniere de brazi.

Doritorii nu vor putea lua mai mult de 7 milioane de euro pentru prima impadurire. Programul beneficiaza de fonduri de 124 milioane de euro si a inceput deja. Aveti timp sa depuneti solicitarile pana in 31 martie. Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Top