You are here
Home > NEWS > Articole > Secretarul de Stat al SUA, către ambasadorul Ungariei: De ce nu declaraţi război României?
loading...

Secretarul de Stat al SUA, către ambasadorul Ungariei: De ce nu declaraţi război României?

Uri Avenry ne istorisește o memorabilă și savuroasă anecdotă, de fapt o discuție autentică de un umor frust care a avut loc pe 12 decembrie 1941 între ambasadorul SUA și cel al Ungariei.

Cine e Uri Avenry? Un legendar gazetar israelian (la 93 de ani împliniţi scrie, în continuare, cu aceeaşi impecabilă logică şi onestitate), critic cu toate guvernările, fost membru al Knesset, primul israelian care s-a întâlnit cu met Yasser Arafat (Beirut, 3 iulie 1982), jurnalist militant, susţinător al cauzei palestiniene, “un ateu pios” (cum singur se defineşte), potrivit Gandul.info.

ată istoria în relatarea lui Avenry:

“După Pearl Harbour, Hitler şi toată gaşca lui de colaboratori din străinătate au declarat război Statelor Unite (a făcut-o şi România sub Ion Antonescu, n.m.). Ambasadorul maghiar la Washington a fost instruit şi el să înmâneze o declaraţie de război Secretarului de Stat Cordel Hull, care a decis să-l ia peste picior.

– Ungaria, Ungaria… sunteţi o republică? l-a întrebat.
– Nu, domnule, suntem un regat.
– Zău? Şi cine e regele vostru?
– Nu avem un rege, ci doar un regent, Amiralul Horthy.
– Un amiral? Prin urmare, aveţi o mare flotă.
– Nu, nu avem flotă deloc, din moment ce n-avem ieşire la mare.
– Curios: un regat fără rege şi un amiral fără flotă! Deci, de ce ne declaraţi război? Ne urâţi?
– Nu. Noi urâm România.
– Atunci de ce nu declaraţi război României?
– Imposibil! Sunt aliaţii noştri.”

Acum se mai citeste si: Mare atentie! A decedat după ce a ţinut o cură de slăbire pe baza de bicarbonat de sodiu alimentar.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

Lasă un răspuns

Top