You are here
Home > Actualitate > Românca De Geniu Care Scrie Istorie În Informatică Și Inteligență Artificială. Cum A Ajuns Daniela Lider La MIT
loading...

Românca De Geniu Care Scrie Istorie În Informatică Și Inteligență Artificială. Cum A Ajuns Daniela Lider La MIT

Visul american al unei românce a devenit realitate și nu numai atât. Daniela Rus este unul dintre cei mai respectați profesori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar munca sa în domeniul roboticii, informaticii și inteligenței artificiale îi face să se minuneze chiar și pe colegii săi de la MIT, Harvard sau Columbia.

Daniela Rus este unul dintre directorii Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială din cadrul MIT și își imaginează un viitor cu mașini autonome, capabile să conducă, să zboare, să opereze pacienți singure, cu o acuratețe apropiată de perfecțiune. „Cel mai mare vis al meu este să trăim într-o lume cu mașini universale, cu roboți universali integrați în activitățile de zi cu zi, care să ne ajute cu treburile cotidiene”, spune Daniela, într-un articol dedicat ei de către publicația Technology Review.

Citeste si: ATENTIE: Preturile Vor Creste Mai Repede Decat Anticipasem. Inflatia Ar Putea Urca La 2.7% In Decembrie 2017 Si 3.2% In Decembrie 2018

Românca lucrează acum la un proiect prin care dronele ar putea să fie cele care livrează pachete sau mâncare la domiciliul clienților. Și nu numai atât. Recent, Daniela și echipa ei au demonstrat cum roboții de dimensiunea unei pastile se pot mișca în corp pentru a vindeca răni interne ale unor pacienți. Au programat drone pentru a însoți mașinile cu pilot automat și pentru a detecta din timp eventualele obstacole, au dezvoltat noi tehnici de comunicare și modele de securitate pentru sistemele multi-agent, au proiectat o mână-robot, un sistem de navigare pentru nevăzători, precum și un costum eficient în absorbția șocurilor de impact.

CITESTE Si: Pe aeroportul internațional din Oslo, Norvegia; „Forțele de poliție vor patrula înarmate”

Daniela Rus, o câștigătoare a unei burse MacArthur în 2002, a devenit renumită la nivel mondial pentru munca și cercetările sale în domeniul sistemelor multi-robort, al roboților reconfigurabili și al algoritmilor de control al roboților. Este câștigătoarea Premiului National Science Foundation Career și figurează pe lista unor asociații importante: Association for the Advancement of Artificial Intelligence, IEEE, AAAS, și Fundația Alfred P. Sloan.

„Multe dintre lucrurile pe care le-a făcut au părut magice la început, pentru că erau niște idei ingenioase la care nu se mai gândise nimeni vreodată. Este cu un pas înaintea timpurilor în care trăim”, spune Hod Lipson, profesor în robotică la Universitatea Columbia.

Daniela Rus se dedică la fel de mult și educării studenților săi, care au învățat de la ea cum să își folosească imaginația și rigurozitatea în dezvoltarea roboților. Împreună cu alți colaboratori, Daniela și studenții săi au prezentat 15 lucrări la Conferința Internațională pe tema Roboților și Automatizării din Singapore 2017, în care au acoperit arii vaste ale domeniului, de la algoritmi noi, până la piese de hardware.

Citeste si: Cine este medicul din Iaşi care i-a făcut pe protestatari „idioţi“, „şobolani“ şi „boi“

„Frumusețea tehnică a matematicii în munca Danielei este un lucru, dar există frumusețe și în roboții pe care îi construiește. Să reușești să le îmbini pe ambele este un lucru extrem de rar. Să reușești să ai succes în atât de multe domenii ca ea este extrem de rar”, spune Radhika Nagpal, profesoară la Harvard University.

Daniela Rus s-a născut și a crescut în România comunistă, unde interesul său în tehnologie și viitorul științei a fost influențat de tatăl ei, de profesie informatician. După ce familia sa a emigrat în SUA, Daniela a studiat informatica și matematica la Universitatea din Iowa, apoi și-a dat doctoratul sub îndrumarea faimosului teoretician în informatică John Hopcroft, la Universitatea Cornell. După ce și-a luat doctoratul, Daniela Rus a devenit profesoară la Colegiul Dartmouth, unde a pus bazele Laboratorului de Robotică Darthmouth.

În construcția roboților, Daniela și-a dat seama de un lucru: „Ai nevoie de un creier care să controleze corpul, dar corpul trebuie să fie capabil să efectueze ordinele pe care i le dai. Așa că trebuie să te gândești la capabilitățile corpului și să folosești știința și matematica pentru a-i da acelui corp sistemul de control de care are nevoie”. Practic, Daniela a concluzionat că pentru ca roboții să funcționeze la capacitate maximă, creierul și corpul lor trebuie să fie dezvoltate în egală măsură.

CITESTE SI: Avertisment: Țeapa Cu Bilete Gratuite La Wizz Air Care Circulă Pe Facebook

În 2003, Daniela Rus s-a alăturat prestigiosului Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și și-a adus cu ea și laboratorul de la Darthmouth. A devenit apoi prima femeie director al Centrului de Robotică al Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) din cadrul MIT, în 2005, iar trei ani mai târziu a fost numită director asociat al CSAIL.

Deși s-a gândit adeseori să își pornească propriul start-up, când a primit postul de director al CSAIl, pasiunea sa pentru cercetare și dezvoltare a roboților autonomi s-a reactivat. Echipa condusă de Daniela este responsabilă pentru unele dintre cele mai importante inovații în informatică și inteligență artificială, la nivel mondial, iar creațiile lor par să fie desprinse din viitor.

Citeste si: Statul, Obligat Să-I Plătească Peste 30.000 De Euro Românului Care A Descoperit Cel Mai Mare Tezaur De Pe Teritoriul Ţări

Lasă un răspuns

Top