You are here
Home > Actualitate > Alte 2 milioane de euro investite DEGEABA! Cel mai modern campus școlar din țara noastră este GOL: “Aşa-i la noi, în România”
loading...

Alte 2 milioane de euro investite DEGEABA! Cel mai modern campus școlar din țara noastră este GOL: “Aşa-i la noi, în România”

Situaţie absurdă într-un oraş, din Maramureș. Un campus şcolar construit, cu 2 milioane de euro este gol.

Investiţia ar fi trebuit să îi ajute pe cei care fac naveta, însă planul a fost zădărnicit de Ministerul Educaţiei, care le decontează transportul elevilor.

Acest nou exemplu arată că responsabilii nu ştiu să folosească inteligent fondurile europene, pe care oricum le obţinem greu pentru că nu ştim să le solicităm.

Liceul teoretic “Petru Rareș” din Târgu Lăpuș are unul dintre cele mai moderne campusuri din ţară. O cantină utilată ca o bucătărie de restaurant, camere pentru 100 de persoane, cu câte 4 paturi şi două băi într-o încăpere, dar şi maşini de spălat şi terenuri de sport. Chiar şi aşa, în ciuda condiţiilor excelente, la un an după ce au deschis internatul, cei din conducerea liceului s-au trezit că nici un elev nu le-a trecut pragul.

Mariana Pop, director liceul teoretic “Petru Rareş” Târgu Lăpuş: “Condiţiile sunt extraordinare. Sunt condiţii de lux. În momentul de faţă nu avem elevi care să fie cazaţi în internat.”

Proiectul a costat 2 milioane de euro, bani europeni, din care primăria a suportat jumătate.

Autorităţile au crezut că acest campus îi va atrage pe elevii din localităţile învecinate să stea în el. Dar toţi preferă să facă naveta, pentru că Ministerul Educaţiei le decontează, lunar, transportul.

Elev: “Beneficiem de un transport foarte comod şi locuiesc foarte aproape de oraş la 4 km în loc Rogoz. Mai rar iau masa la cantină.”

Elevă: “Locuiesc în Băiuţ la 30 km depărtare de Târgu Lăpuş şi nu am rămas în internat, deoarece consider că nu e atât de obositor transportul şi sunt acasă.”

Mitru Leșe, primar Târgu Lăpuș: “Inadvertenta legii face, prin decontul navetei, să nu avem ocupate locurile în internat. Cantina funcţionează, garsonierele la profesori sunt toate pline. Copiii nu sunt motivaţi să rămână în internat cum li se decontează naveta.”

Chiar dacă internatul e gol, în bucătăria campusului se lucrează zilnic pentru cei aproximativ 70 de elevi care iau masa. Taxa pentru un elev în campusul liceului e 35 lei pe lună, iar meniul la cantina costă 12 lei pe zi.

Localnicii din zonele învecinate spun însă că, de vreme ce proiectul internatului s-a dovedit un eşec, mai bine, autorităţile ar fi folosit banii pentru alte priorităţi.

“Canalizarea nu-i făcută deloc. Fiecare dă drumul în grădină. Banii ăia ar putea fi folosiţi în altă parte. Aşa-i la noi în România.”

Autorităţile locale spun că vor demara anchete sociale şi vor căuta elevi copii care să poată sta la internat, în speranţa de a mai reduce, astfel, abandonul şcolar.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Top