You are here
Home > Actualitate > IMAGINI CARE ITI DAU FIORI! Ce s-a ales de Auschwitz-Birkenau, locul groazei unde peste 1,1 milioane de persoane şi-au găsit moartea la comanda lui Hitler
loading...

IMAGINI CARE ITI DAU FIORI! Ce s-a ales de Auschwitz-Birkenau, locul groazei unde peste 1,1 milioane de persoane şi-au găsit moartea la comanda lui Hitler

Muzeul morţii „Auschwitz-Birkenau” din Polonia, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, este vizitat de milioane de turişti din toate colţurile lumii.

Auschwitz este locul unde peste 1,1 milioane de persoane şi-au găsit moartea după punerea în practică a Holocaustului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscut ca cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Astăzi este un complex muzeal vizitat de milioane de turişti, din toate colţurile lumii. T

Tabăra Auschwitz I se află chiar în oraşul polonez Oswiecim (voevodatul Polonia Mică, la 60 kilometri vest de Cracovia), iar Tabăra de Auschwitz II-Birkenau este la aproximativ doi kilometri de oraş, în satul Brzezinka.

În cele două tabere, au fost deportate 1,3 milioane de persoane. Numărul celor decedaţi este destul de greu de stabilit, dar se estimează că aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care în jur de 90 la sută erau evrei, au murit în taberele de exterminare.

Din cei 1,3 milioane de persoane deportate la Auschwitz-Birkenau, 1,1 erau evrei (aduşi din diferite ţări), între 140.000-150.000 erau polonezi, 23.000 romi, 15.000 prizonieri sovietici, 25.000 prizonieri de alte naţionalităţi.

Lagărul de concentrare Auschwitz I a fost realizat în 1940, în vechile cazărmi poloneze, după ce Germania anexează Silezia Superioară.

Astăzi, aici se află Muzeul Naţional Auschwitz-Birkenau. Parcările din jur sunt pline cu autocare şi maşini, turiştii formează cozi lungi pentru a putea intra. La început se trece de un control antitero, apoi la casa de bilete se alege modalitatea în care se face vizita: Cu ghid (în diferite limbi, cu traducere la căşti) sau individual. Cu ghid se plăteşte, 140 de lei pentru un tur de şase ore, însă vizita individuală nu costă nimic.

Obiecte care dovedesc dimensiunile Holocaustului

Vizita începe odată cu trecerea prin poarta pe care stă scris îndemnul “Arbeit macht frei” (Munca eliberează). Urmează la rând fiecare pavilion. “Blockurile” sunt numerotate. Pot fi văzute obiectele aflate în patrimoniul Muzeului, care dovedesc dimensiunile Holocaustului.

În primele „Blockuri” sunt prezentări de date generale despre Holocaust, fotografii, documente… Urmează obiectele personale ale celor deportaţi în lagăr, de la valizele cu care soseau, la încălţări, haine, până la proteze ale persoanelor cu handicap. O cameră păstrează părul colectat de la cei care au fost raşi pe cap.

Într-o altă cameră sunt depozitate cutiile în care se aflau pesticidele pe bază de cianură, numite Zyklon B, folosite în gazarea deportaţilor.

Naziştii au folosit pentru prima dată acest gaz, pentru a ucide oameni, în decembrie 1941, în beciurile de la “Block 11”; 250 de bolnavi incurabili şi 600 de prizonieri sovietici au fost gazaţi atunci.

Un alt loc în care se simte respiraţia “Doamnei cu coasa” este crematoriul, care a fost folosit o perioadă şi pentru gazare, până când uciderea cu Zyklon B s-a mutat la Auschwitz II.

Pot fi văzute locurile în care deţinuţii erau judecaţi, dar şi celulele în care erau închişi. Sunt prezentate locurile în care oamenii erau executaţi (unii erau împuşcaţi, alţii spânzuraţi), locuri unde se făceau experimente medicale.

La Auschwitz I, unele pavilioane au fost transformate în puncte muzeale amenajate de diverse ţări: Franţa, Olanda, Belgia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia (ţări de unde au fost deportaţi evreii în număr mari), iar una dintre pavilioane este amenajat pentru memoria romilor.

Capătul de linie de la Auschitz II-Birkenau Tabăra Birkenau a fost construită în 1942 şi era principalul loc al uciderilor în masă, un uriaş cimitir. Locul a fost ales de nazişti şi datorită legăturilor feroviare. Una dintre liniile de tren ducea către moarte..

Tabăra a fost construită pentru a-i primi pe prizonierii de război, dar şi pentru a fi tabără de muncă. Aici s-au construit două centre de gazare. Ambele clădiri au fost dărâmate de nazişti înainte de sosirea armatei sovietice, în încercarea de a şterge urmele. Ruinele s-au păstrat în cadrul muzeului aşa cum au fost lăsate

În 1967, a fost ridicat aici şi Monumentul Eroilor. Există o plăcuţă şi cu mesajul în limba română

În zonă mai erau două tabere mari de muncă, Auschwitz III (în fosta fabrică de produse chimice IG Farben, cât şi tabăra pentru romi, care apaţinea de tabăra Auschwitz-Birkenau. Pe lângă acestea, au mai fost câteva mici tabere de muncă, în împrejurimi.

Turism la Oswiecim Turismul la Lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau este o sursă importantă de venituri pentru Oswiecim, un oraş micuţ, cu aproximativ 40.000 de locuitori. Pe lângă muzeu, poate fi vizitat cochetul centru istoric al oraşului, castelul regal Oswiecim, biserica Sf.Maria, care datează din secolul al XIV-lea.

Oswiecim se află la 771 de kilometri de Timişoara, 708 kilometri de Cluj, 1.014 kilometri de Sibiu, 1.292 de kilometri de Bucureşti (prin Ungaria şi Slovacia) şi 868 de kilometri de Iaşi (prin Ucraina). În oraş sunt numeroase locuri de cazare, cu preţuri care pornesc de la 100 de lei, la apartamente, şi pot ajunge la peste 360 de lei pe noapte, la hotel de patru stele.

Lasă un răspuns

Top