You are here
Home > Actualitate > Așa se întâmplă în România! Deși este trimisă în judecată de către DNA, o firmă deszăpezește județul Ilfov până în 2021
loading...

Așa se întâmplă în România! Deși este trimisă în judecată de către DNA, o firmă deszăpezește județul Ilfov până în 2021

Consiliul Județean Ilfov a atribuit contractul de deszăpezire pentru perioada 2017-2021. Documentul prevede “acțiuni pentru prevenirea și combaterea lunecușului și înzăpezirii” și a fost împărțit pe cinci loturi. Unul dintre acestea, de 43 de kilometri, a fost câștigat de o firma trimisă în judecată de DNA în 2015, pentru “instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată”. Contractul atribuit de CJ Ilfov mai prevede subcontractarea, dar și semnarea de contracte subsecvente, potrivit libertatea.ro

Cum combate „lunecușul” CJ Ilfov

Consiliul Județean Ilfov a scos la licitație contractul de deszăpezire, împărțit în cinci loturi, pe 27 iulie 2017. În 8 noiembrie, licitația a fost câștigată de două societăți: loturile 1,2, 4 și 5 sunt atribuite societății AS Consulting SRL, iar lotul 3, firmei Grand Construct Utilaje SRL. Aceasta din urmă a câștigat, tot în 2017, pe 26 ianuarie, toate lucrările de deszăpezire din Ilfov. Peste 3,6 milioane de lei a primit societatea în urma licitației organizate de Consiliul Județean pentru deszăpezirea a 376 de kilometri de șosea pentru iarna 2016-2017.

Lotul 3, din contractul atribuit luna aceasta de CJ Ilfov și câștigat de SC Grand Construct Utilaje SRL prevede deszăpezirea a 43 de kilometri de drumuri județene. 3.089.746 lei trebuie să plătească CJ Ilfov în urma licitației pentru deszăpezirea, până în 2021, a cinci drumuri: DJ 100 – între Fundeni și Otopeni, DJ 301 – între Budești și Pantelimon, DJ 301A – între Budești și Glina, DJ 301B – între Cozieni și Pantelimon și DC 55 – între Cernica și Bălăceanca. Consiliul Județean a stabilit și valoarea maximă a contractelor subsecvente care vor putea fi semnate fără licitație la 786.058 de lei.

De la școli, la deszăpezire

În decembrie 2012, administratorul societății Grand Construct Utilaje SRL, Petru Agachi, este surprins de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia în timp ce încerca să îl convingă pe șeful unei comisii de la Ministerul Educației să închidă ochii la recepția unor lucrări la două școli din județul Sibiu. Procurorii constată, în anchetă, că lucrările au fost atribuite fără să se respecte caietele de sarcini, că reprezentanții statului care s-au ocupat de licitație ar fi primit mită, dar și că procesele verbale au fost semnate “fără a face mențiuni privind existenţa unor lucrări rămase neexecutate”.

Prejudiciul calculat: lucrări la cele două școli, în valoare de 286.271 de lei, sunt decontate de stat fără ca aceastea să fi fost finalizate. În iulie 2015, dosarul instrumentat de procurorii DNA Alba-Iulia era finalizat și trimis spre judecare la Tribunalul București. Societatea Grand Construct Utilaje SRL și administratorul Petru Agachi sunt acuzați de “instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată”. Pentru acoperirea prejudiciului până la o decizie definitivă, instanța dispune sechestru asigurător pe mai multe utilaje. Alături de SC Grand Construct Utilaje SRL și administratorul său mai sunt trimiși în judecată șase funcționari. Inițial, pentru funcționari s-a dispus confiscarea unor sume de bani și condamnarea la închisoare pentru corupție. Cât privește societatea și administratorul acesteia, instanța a dispus să fie înregistrat un dosar distinct pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală. Ulterior, la un alt termen, aceștia au fost achitați. Dosarul nu a primit încă o decizie definitivă se judecă și la Curtea de Apel București.

Dosar în instanță, contracte pe bani publici

După trimiterea în judecată pentru fapte de corupție, societatea a continuat să câștige contracte plătite din bani publici. În aprilie 2016, SC Grand Construct Utilaje SRL primește un contract de peste 15 milioane de lei pentru întreținerea pe timp de vară a șoselelor administrate de Secția Drumuri Naționale Bacău a CNAIR. În cazul acestor lucrări au fost semnate ulterior încă patru contracte subsecvente, în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Societatea Grand Construct Utilaje SRL a mai avut, începând cu 2011, contracte cu Administrația Străzilor București, cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, căreia i-a furnizat obiecte de papetărie, dar și cu Primăria Comunei Fundeni.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, dacă în 2011, firma avea doi angajați și o cifră de afaceri de 4.579.573 lei, în 2016, aceasta a declarat o cifră de afaceri de 41.244.083 lei și 47 de angajați.

Reprezentanții SC Grand Construct Utilaje SRL nu au putut fi contactați până la ora difuzării acestui material.

Sursa: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Top