You are here
Home > Actualitate > AVC i-a adus moartea Stelei Popescu și este prima cauză a deceselor din România. Atenție la semnele sale prevestitoare!
loading...

AVC i-a adus moartea Stelei Popescu și este prima cauză a deceselor din România. Atenție la semnele sale prevestitoare!

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente.

”AVC este o expresie a ceea ce numim boală vasculară, în general. Cu cât îmbătrânim, cu atât vasele noastre de sânge suferă, adică se încarcă cu grăsimi și devin mai rigide și uneori se pot și astupa progresiv. Asta se întâmplă la nivelul diferitelor vase care pot iriga diferite organe. AVC este suferința creierului generată de degenerescența vaselor cerebrale, care irigă creierul. Boala cerebro-vasculară poate să se manifeste în diverse moduri. O situație este atunci când un cheag de sânge se formează la nivelul unui vas de sânge și duce la un AVC ischemic, iar celaaltă situație este când un asemenea vas care a devenit rigid și care e supus presiunii, se rupe și asta duce la AVC hemoragic”, a explicat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc.

Țesuturile cerebrale sunt foarte sensibile la privarea de glucoză, nutrienți, oixgen. Timpul în care sunt distruse e foarte scurt, de aceea e necesar să recunoști simptomele accidentului vascular cerebral și să ajungi cât mai repede la spital.

”Simptomele accidentului cerebral vascular sunt multiple pentru că depinde unde apare, însă cele mai frecvente sunt următoarele: deficitul motor, scăderea forței într-un anumit segment al corpului, la o mână și un picior, la o mână, sau poate devia colțul gurii, adică pareza facială. Scăderea forței este un semn de alertă maximă. Alt semne e tulburarea de sensibilitate, adică nu mai simți pe jumătate de corp, de față, sau nu mai vezi în partea dreaptă sau stângă, apariția bruscă a unei vederi duble. Tulburarea de limbaj, dintr-o dată pacientul nu mai înțelege bine ce spui sau el nu se mai poate exprima bine”, a completat neurologul.

Odată ce ați observat unul sau mai multe dintre aceste simptome, e necesar să ajungeți cât mai repede la urgențe, la neurologie. Pentru că diagnosticarea durează uneori și 40 de minute, ideal ar fi ca pacientul să ajungă în primele 2 ore de la declanșarea AVC-ului.

Lasă un răspuns

Top