You are here
Home > Actualitate > Lovitură puternică pentru sute de mii de șoferi români. Permisul de conducere valabil doar un an.
loading...

Lovitură puternică pentru sute de mii de șoferi români. Permisul de conducere valabil doar un an.

Deși tinerii sunt cei care provoacă cea mai mare parte din accidentele auto, și persoanele în vârstă pot produce numeroase accidente datorită stării de sănătate. Din păcate, România nu reglementează acest lucru, legea prevede ca valabilitatea permisului auto este de 10 ani.

Plecând de la aceste premise, mai mulți parlamentari au inițiat, la finalul lui 2016, un proiect de lege, aflat în dezbatere, prin care permisul auto al șoferilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie valabil doar un singur an și să fie prelungit ulterior cu câte un an. Reînnoirea acestuia va fi condiționată de trecerea unui examen medical, care să ateste că șoferul este apt din punct de vedere al sănătății pentru a conduce pe drumurile publice.

Potrivit b1, șoferii cu vârste de peste 70 ani, care doresc să aibă în continuare permis de conducere vor avea nevoie să își întocmească în fiecare an fișa medicalăpermis auto, pentru asta fiind obligați să se adreseze unităților medicale autorizate pentru efectuarea controalelor impuse prin legislație.

Examenul medical se concentrează pe aptitudinile de care șoferul are nevoie pentru a participa în trafic fără a deveni un pericol pentru sine sau alți participanți. Aceste aptitudini sunt atât de natură fizică cât și de natură psihică, astfel, pentru a trece examenul medical, candidatul trebuie să se încadreze în parametrii standard în ceea ce privește: vederea, auzul, eventual handicap locomotor, diabet zaharat, epilepsie, afecțiuni neurologice grave etc.

De asemenea, pe lângă examenul fizic, șoferii ar trebui să fie examinați și pentru depistarea tulburărilor mentale. Toți candidații ar trebui să susțină un test psihologic (test care în prezent se susține numai la obținerea permisului de conducere, nu și la prelungirea acestuia), iar dreptul de a avea în continuare permis le-ar putea fi refuzat în cazul în care sunt diagnosticați cu: tulburari neuropsihice, deteriorarea atenției, gândirii, reactivității, tulburări emoționale și comportamentale grave și nu vor primi aviz psihologic favorabil.

Limitarea valabilității permiselor la un an, în cazul șoferilor de peste 70 de ani este argumentată prin faptul că datele statistice indică numeroase accidente rutiere provocate de persoane care au atins vârsta de 70 de ani, din cauza înrăutățirii stării de sănătate care survine în intervalul celor 10 ani în care, astăzi, carnetul auto le este valabil. Limitarea este astfel văzută ca o garanție a siguranței atât pentru șoferul în vârstă, dar și pentru celelalte persoane din trafic.

Lasă un răspuns

Top