You are here
Home > Actualitate > Urmează noaptea în care Moș Nicolae ne aduce daruri. V-ați pregătit cizmulițele, copii?
loading...

Urmează noaptea în care Moș Nicolae ne aduce daruri. V-ați pregătit cizmulițele, copii?

Pentru că vine o noapte magică vă voi povesti despre faptele bune pe care le-a făcut Sfântul Nicolae.
Povestea începe cu nașterea lui Nicolae, în secolul al III-lea, în satul Patara, în acea vreme din Asia Mică, în prezent pe coasta de sud a Turciei.

Părinții săi erau bogați și l-au crescut ca pe un creștin adevărat. Ei, au murit în timpul unei epidemii pe când Nicolae era încă tânăr. Luându-și drept reper în viață cuvintele lui Isus: „Dacă voieşti să fii de­săvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoa­ră în cer”, Nicolae și-a folosit întreaga moștenire pentru ai ajuta pe cei nevoiași, bolnavi și suferinzi.

Nicolae și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și a devenit Episcop de Myra încă din tinerețe. Episcopul Nicolae a devenit cunoscut în întreaga țară pentru generozitatea sa față de cei care aveau nevoie, dragostea sa pentru copii și preocuparea sa pentru marinari și nave.
Împăratul roman Dioclețian, care a persecutat nemilos creștinii, i-a adus suferință episcopului Nicolae, care a plătit pentru credința sa, a fost exilat și întemnițat. În acele vremuri,
închisorile erau atât de pline de episcopi, preoți și diaconi încât nu mai existau locuri pentru adevărații criminali. După eliberarea sa, Nicolae a participat la Conciliul de la Niceea în 325 d. Hr., la chemarea împăratului Constantin.
A murit pe 6 decembrie 343 în Myra. Aniversarea morții sale a devenit o zi de sărbătoare, Ziua Sf. Nicolae, 6 decembrie (19 decembrie în Calendarul Iulian).

De-a lungul vremii o mulțime de povești și legende s-au spus despre viața și faptele Sfântului Nicolae. Va vom prezenta câteva dintre ele, mai puțin cunoscute.

O poveste este despre trei studenți la teologie care călătoreau spre Atena la studii. Ei s-au oprit la un han și aici au fost jefuiți și uciși de stăpânul hanului care le-a ascuns rămășitele într-o cadă mare de decapare. S-a întâmplat ca episcopul Nicolae, care călătorea pe același traseu ca și tinerii, să oprească la același han. Noaptea, episcopul a visat crima, s-a trezit și l-a acuzat pe hangiu. După aceea, Nicolae s-a rugat cu stăruință la Dumnezeu și cei trei băieți au fost readuși la viață.

În Franța, povestea este despre trei copii mici care jucându-se s-au rătăcit și au fost ademeniți și capturați de un măcelar rău. Sfântul Nicolae apare, se roagă la Dumnezeu și copiii sunt readuși la viață și la familiile lor. Astfel, Sfântul Nicolae a devenit patronul și protectorul copiilor.

Există și povești despre Nicolae și despre mare.
Când era tânăr, Nicolae, făcând un pelerinaj în Țara Sfântă, a mers pe jos pe urmele lui Isus căutând să experimenteze mai profund viața, patimile și învierea lui Isus. Revenind pe mare, o furtună puternică amenința să distrugă nava. Nicolae s-a rugat calm până când vântul și valurile s-au liniștit brusc, salvându-i pe toți marinarii. Și astfel, Sfântul Nicolae, a devenit patronul marinarilor și călătorilor.

Lasă un răspuns

Top