You are here
Home > Actualitate > Patriarhul Daniel reactioneaza după controversele privind înmormântarea pe întuneric a Regelui Mihai
loading...

Patriarhul Daniel reactioneaza după controversele privind înmormântarea pe întuneric a Regelui Mihai

Informaţia că Regele Mihai va fi înmormântat noaptea a dus la multe controverse, însă Patriarhia Română spune că ora înaintată la care va fi îngropat fostul suveran este “o dezbatere absurdă”.

Vasile Banescu, purătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a făcut o serie de precizări, apreciind că dezbaterea apărută cu privire la ora înaintată la care va fi îngropat fostul suveran este “o dezbatere absurda”, conform ziare.com.

“Nu are nicio legătură ora cu înmormântarea. Nu contravine cu absolut nimic tradiției creștine și ortodoxe!

Nu este o premieră, va dați seama că se face în contextul posibilului (înmormântarea, n.red.)

Nu se poate ajunge mai devreme de ora respectivă şi este o decizie a Casei Regale, nu a Bisericii”, ne-a declarat acesta.

Întrebat dacă Patriarhia Română a fost consultată de Casă Regală cu privire la programul funeraliilor, purtătorul de cuvânt a subliniat că “nu se pune problema unei consultări, pentru că nu intervine niciun fel de contradicţie”.

“Biserica Ortodoxă nu are nimic împotriva acestui moment ales spre seară. Constrângerea faptelor contribuie la asta, dar nu e niciun fel de problemă”, a conchis Vasile Banescu.

Ziarul Profit din Curtea de Argeș atrage atenția asupra mai multor ciudățenii de la înmormântarea Regelui Mihai. Conform programului oficial, funeraliile Regelui Mihai I al Romaniei nu vor respecta toate regulile impuse de gradele acestuia, avand în vedere faptul că vorbim de un fost șef de stat și ultimul mareșal al României, scrie sursa citată.

Stefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Arges, a declarat pentru sursa citată: „Programul arata clar ca nu se respecta traditia pentru ca nu va fi adus cu trenul si nu se respecta regulile pentru ca nu va fi pus sicriul pe afet de tun. In plus, nu s-a mai pomenit niciodata in istorie asa ceva, ca o inmormantare sa aiba loc noaptea, cred ca este chiar impotriva traditiei ortodoxe.

Imi pare rau sa spun ca de aceasta data lipsa de respect fata de Regele Mihai I vine chiar din interiorul Casei Regale.”

Sambata, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privata, in prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment, a anunțat Casa Regală.

Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

REGELE MIHAI A MURIT. Cotidianul spaniol El Pais l-a vizitat, la sfârşitul anului 2011, în Elveţia pe regele Mihai al României, care le-a povestit jurnaliştilor madrileni cum şi-i aminteşte pe Hitler şi pe Mussolini, scrie Historia. REGELE MIHAI A MURIT.

REGELE MIHAI A MURIT. Era unicul supraviețutor dintre șefii de stat din Al Doilea Război Mondial

REGELE MIHAI A MURIT. “Miguel I, ultimul rege al României, este unicul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni din Al Doilea Război Mondial. Popularitatea sa actuală a dat din nou strălucire monarhiei la Bucureşti, unde s-a răspândit zvonul că ar putea fi restaurată, deşi în persoana prinţului Charles al Angliei.

Ne primeşte în casa sa din Geneva, unde îşi aminteşte, la 90 de ani, scurta sa domnie şi lungul său exil”, scrie El Pais în debutul reportajului realizat acasă la Regele Mihai, în Elveţia.

REGELE MIHAI A MURIT. “Nu există steag, nici stemă naţională, care să distingă această discretă vilă de celelalte case care o înconjoară. Dar între pereţii săi albi trăieşte o relicvă a trecutului, ultimul rege al României. Singurul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni activi în Al Doilea Război Mondial.

Unicul caz de monarh asociat cu puterile Axei, mai întâi, şi cu Aliaţii, mai apoi, care mai trăieşte pentru a putea s-o povestească. Martor, puţin cunoscut, dar excepţional, al uneia din perioadele cele mai tragice ale istoriei recente europene”, continuă articolul din cotidianul spaniol.

REGELE MIHAI A MURIT. Regele care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial

REGELE MIHAI A MURIT. “Fostul rege trăieşte în Aubonne, un sătuc de lângă lacul Leman, la jumătate de oră de Geneva. Dar abia trecuţi pragul casei sale, se simte aroma de România care se desprinde din prăjiturile pregătite de bucătăreasa majestăţii sale.

Miguel Hohenzollern-Sigmaringen, regele Mihai I al românilor, se prezintă în holul casei, înalt şi fragil, îmbrăcat cu pantaloni închişi la culoare şi o jachetă în carouri, asortată cu cravata. Privirea-i albastră, încă alertă, în ciuda faptului că a împlinit 90 de ani pe 25 octombrie.

REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai I a abdicat pe 30 decembrie 1947. România s-a transformat în aceeaşi noapte într-o republică socialistă, guvernată de un partid comunist aflat la ordinele Moscovei.

După doar câteva zile, tânărul monarh abandona ţara, însoţit de mama sa, regina Elena, un pumn de servitori, patru vagoane regale şi foarte puţin în plus.

REGELE MIHAI A MURIT. Caz singular în istorie

REGELE MIHAI A MURIT. Scurta sa domnie (la 5 ani, ca regent, între 1927 şi 1930, iar apoi la 18 ani, între 1940 şi 1947) este un caz singular în istorie. A fost regele-marionetă a dictatorului Ion Antonescu, asociat al Germaniei naziste şi, ca atare, al lui Hitler şi Mussolini.

Dar a dat o lovitură de stat în august 1944 şi s-a situat de partea Aliaţilor, ceea ce i-a adus decoraţii şi elogii necontenite, dar nu a putut evita drama ca România să rămână sub sfera de influenţă a lui Stalin.

REGELE MIHAI A MURIT. A luat masa cu Hitler şi Mussolini. “Fuhrerul era rece şi arogant”

REGELE MIHAI A MURIT. În faţa indiferenţei aliate, regele care l-a abandonat pe Hitler pentru a se situa “de partea democraţiei şi a libertăţii” s-a trezit în ianuarie 1948 în exil. Pe tărâmul nimănui, abandonat, la mila intemperiilor istoriei.

Fostul monarh a uitat multe lucruri, dar altele îi sunt gravate cu sânge şi foc în memoria-i.

Nu îşi aminteşte multe detalii de la prima sa întâlnire cu Hitler, din 1938, când era încă principe moştenitor, nici întâlnire din 1940, când era proaspăt încoronat, de la care există mărturii grafice.

Regele Mihai I va fi înmormântat pe întuneric. Marea ciudățenie a funeraliilor regale

Lasă un răspuns

Top