You are here
Home > Life > Biopsia lichidă, o nouă speranță pentru bolnavii de cancer
loading...

Biopsia lichidă, o nouă speranță pentru bolnavii de cancer

Biopsia este o analiză extrem de importantă în stabilirea diagnosticului și a celui mai bun tratament pentru cancer. Biopsia clasică presupune recoltarea de țesut tumoral și analiza sa în laborator. În funcție de rezultat, medicii din diverse specialități medicale pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii și pot recomanda pacienților tratamente personalizate. Această procedură a evoluat mult, timpul alocat prelucrării probelor s-a redus substanțial, unele rezultate fiind disponibile rapid, chiar în timpul intervențiilor medicale, ceea ce ajută medicii să ia cele mai corecte decizii pentru pacienți, potrivit doctorulzilei.ro

Ultima noutate în ceea ce privește biopsia este dezvoltarea unei metode moderne de evaluare și monitorizare a pacienților cu cancer. Este vorba despre biopsia lichidă, ale cărei beneficii sunt descrise de medicul primar genetician Mariela Militaru, expert Genetic Center.

“Biopsia lichidă este, de fapt, un test din sânge, care se face pacienților bolnavi de cancer. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani făcând primele studii în domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sângele pacienților care sunt tratați pentru diverse tipuri de cancer, sânge în care se găsește așa-numitul ADN tumoral. Acest ADN provine de fapt din distrugerea celulelor tumorale și este prezent în sânge. Însă timpul lui de înjumătățire este undeva la 6 ore, până când se elimină prin ficat sau prin rinichi.

În aceste condiții, testarea este utilă în special pentru a urmări evoluția pacienților cu cancer în urma efectuării tratamentelor respective. Se folosește pentru cancerul de plămân și se va folosi și pentru cancerul colorectal”, spune expertul.

Așadar, pentru moment, biopsia lichidă ajută pacienții deja diagnosticați cu cancer și le poate furniza medicilor informații importante despre evoluția bolii și eficiența tratamentului aplicat. “Pentru moment”, deoarece medicii o consideră o analiză a viitorului, capabilă chiar să diagnosticheze cancerul, înainte de orice simptom.

“Biopsia lichidă va ajuta mulți pacienți să fie mult mai bine monitorizați, iar aceștia nu vor mai avea nevoie de biopsie clasică pe tumora respectivă sau de alte teste invazive. Va fi mult mai simplu, biopsia lichidă este o metodă de viitor. După părerea mea, probabil că peste câțiva ani, biopsia lichida ne va ajuta să vedem dacă putem dezvolta un cancer chiar dacă nu am avut nimic până acum prezent. Cred că în următorii 5 ani se va dezvolta și acest concept”, afirmă medicul genetician Mariela Militaru.

Conform performanței actuale, precizia testului se situează între 85 și 90 la sută. Specialiștii spun că există cazuri când cantitatea de ADN tumoral din sânge este prea mică și atunci rezultatul testului poate ieși negativ. Biopsia lichidă este disponibilă din această toamnă și în România, iar rezultatele vor fi gata în maximum 14 zile de la recoltare.

Lasă un răspuns

Top