Traditii De Craciun In Moldova „Traditional Romanesc” Actualitate Articole Culinar Diverse Dulceturi EVENIMENTE Galerie International Life Lifestyle media Neinteresante NEWS NEWS Online Povesti Reteta Romania SHOWBIZ Social Spiritualitate Tips&tricks TURISM by admin - decembrie 17, 2017decembrie 17, 20170 Sarbatorile de iarna sunt cel mai asteptat moment al anului de catre cei mai multi dintre noi. Sunt un prilej de bucurie, emotie, intalnire cu familia. In acelasi timp e si o perioada de agitatie, de la curatenie, cadouri, pregatiri. Cele mai frumoase momente ale Sarbatorilor de iarna sunt cele care au legatura cu traditia. In fiecare zona a tarii inca se pastreaza traditii din stramosi. Traditii de Craciun in Moldova Unele dintre cele mai frumoase traditii de sarbatori sunt in zona Moldovei. Moldova se poate mandri ca in secolul vitezei se afla printre regiunile tarii care pastreaza cu sfintenie valorile traditionale si in acelasi timp le promoveaza. Una dintre cele mai vechi traditii de Craciun este pastrarea luminii. Sarbatoarea Nasterii Domnului este strans legata de solstitiul de iarna, cea mai scurta zi din an. Desi acest obicei mai este pastrat de foarte putini locuitori ai zonei, in unele sate, oamenii inca mai trudesc pentru pastrarea luminii. In seara de Ajun, moldovenii aprind un rug din busteni pentru a tine cat mai mult lumina. Traditia celor 12 Apostoli. Inainte de Craciun, gospodinele pregatesc 12 feluri de mancare. Toate preparatele sunt asezate pe masa in seara de Ajun, amintind de Cina ce de taina. In Ajunul Craciunului femeile coc un colac sub forma de coroana, simbolizand coroana lui Iisus. Colindul in zona Moldovei este una din cele mai vechi traditii si se respecta pana si in ziua de azi, atat la sate cat si la oras. Exista o pregatire in prealabil a numarului de colinde si a colindatorilor, a alegerii lor, dar si o pregatire temeinica a costumelor populare pentru caiuti, capra sau urs. Se stabileste dinainte traseul pentru ca nicio casa sa nu ramana necolindata. Sunt rasplatiti de sateni cu mere, nuci, colaci sau bomboane. Craciunei de Craciun. In Ajun femeile coc bucati de aluat, modelate in forma de opt incomplet. Acestea poarta numele de colacei. Ei sunt agatati pe perete, langa icoane, unde raman pana la echinoctiul de primavara, in 23 martie. Colacelul copt in Ajunul Craciunului este luat apoi de barbatul casei cand iese la arat. Dupa ce prima brazda este trasata, barbatul rupe Craciunelul in trei bucati, dintre care una o pune sub brazda. O alta bucata o da animalelor din gospodarie, iar pe cea de-a treia o mananca el.