You are here
Home > Actualitate > Clujeanul care a creat o aplicație pentru NASA a învățat informatica pe hârtie
loading...

Clujeanul care a creat o aplicație pentru NASA a învățat informatica pe hârtie

Barla Lorant, din Cluj, unul dintre românii care au realizat o aplicaţie folosită de către NASA pe Staţia Spaţială Internaţională, nu a folosit calculatorul pana la vârsta de 18 ani.

Informaticianul nu a pus mâna pe un calculator până la vârsta majoratului, iar primii algoritmi îi scria pe foaia de hârtie.

Barla Lorant a fost, până de curând, doar unul dintre cei câteva mii de programatori din Cluj. De când vestea că NASA a cumpărat o aplicație pe care a dezvoltat-o în propria-i firmă, numele clujeanului a devenint unul cu rezonanță. În clasele primare nu a fost vreun elev eminent, dar a știut exact pe drum vrea să o apuce în viață.

“Informatica am început să o învățăm în clasa a zecea, fără să avem vreun PC. Noi am învățat algoritmi. Mie mi-au plăcut algoritmii și de aceea am decis să vin la Cluj să-mi continui studiile. Aici, la facultate, am văzut primul PC 286”, a povestit, pentru ziardecluj.ro, Lorant.

Admis la Facultatea de matematică-informatică, din cadrul Universității Babeș Bolyai, Barla Lorant a continuat să fie un student rebel. Nu a fost șef de promoție, dar a fost un autodidact, iar acest lucru l-a ajutat în dezvoltarea lui ulterioară.

“Din cauză că nu mi-a plăcut matematica, am sărit peste orele de matematică și mă duceam la laborator pentru că aveam posibilitatea să folosim orice calculator liber. Am fost un student normal care a încercat și el să-și ia toate examenele, cum au încercat mulți alții, numai că eu nu le-am picat, de obicei”, zambeste programatorul, cand isi aminteste de anii studentiei.

La puțin timp după absolvire, împreună cu alți doi foști colegi, a pus bazele companiei Softland. În primii ani au lucrat exclusiv pe comandă, iar din 2002 au decis să dezvolte propriile programe, pe care să le vândă online. Culmea, prima aplicație pe care au creat-o tocmai în primul an de activitate, „Back-up4all”, a fost cumpărată de NASA, anul trecut, la prețul de 1.000 de dolari.

“A fost chiar prima aplicație și s-a născut prin faptul că nu am găsit noi o aplicație de backup pe care să o putem configura și să o putem folosi așa cum am fi vrut noi. Atunci am decis că ar trebui să scriem noi o aplicație de acest gen. Din 2002 până acum am făcut deja 6 versiuni la programul respective, la backup4all. Și versiunea asta, ultima, a atras atenția NASA. Ei au cumpărat licențele direct de pe site-ul nostru.”

Lasă un răspuns

Top