You are here
Home > Actualitate > Istoria Colindelor De Craciun
loading...

Istoria Colindelor De Craciun

Colindele au fost cantate pentru prima data in Europa cu mii de ani in urma. Acestea erau insa cantece pagane cantate la festivitatile solstitiului de iarna. Solstitiul de iarna marcheaza cea mai scurta zi a anului, care este de obicei in jurul datei de 22 decembrie. Cuvantul colinda inseamna pe atunci un cantec de bucurie si lauda.

Primii crestini au preluat festivitatile solstitiului de iarna si le-au dat oamenilor cantece crestine pe care sa le cante in locul celor pagane. La scurt timp dupa acesta, multi compozitori europeni au inceput sa scrie colinde in limba latina, pe care majoritatea oamenilor nu le intelegeau. In acest ritm, pana in jurul Evului Mediu, oamenii si-au pierdut cu totul interesul pentru sarbatorirea Craciunului.

Acest lucru a fost schimbat de catre Sfantul Francisc de Assisi in 1223 cand a initiat Jocurile Nasterii in Italia. Acestea erau de fapt niste piese de teatru in cadrul carora actorii cantau cantece crestine si transpuneau povestea Nasterii Lui Iisus. Aceste cantece au inceput sa fie scrise in toate limbile si astfel s-au raspandit in Franta, Spania, Germania si alte tari europene.

Cel mai vechi colind crestin a fost scris in anul 1410 si din pacate mai exista doar un singur fragment scurt din el. Majoritatea colindelor din acea perioada sunt despre Familia Sfanta.

Cand Oliver Cromwell si puritanii au venit la putere in Anglia in anul 1647, celebrarea Craciunului si cantatul colindelor au fost interzise. Totusi, colindele au reusit sa supravietuiasca, iar oamenii le cantau in secret. Acestea nu au fost cantate in public pana in perioada victoriana.

Inainte ca aceste cantece de Craciun sa devina atat de populare, existau anumite grupuri de oameni condusi de liderii satelor, care mergeau din casa in casa pentru a primi bani de la oameni. Ei cantau doar in Ajunul Craciunului. Probabil ca de aici se trage obiceiul nostru de a merge cu colinda si de a primi bani pentru asta.

Lasă un răspuns

Top