You are here
Home > Actualitate > BREXIT: Theresa May admite că ieșirea Marii Britanii din UE poate fi întârziată
loading...

BREXIT: Theresa May admite că ieșirea Marii Britanii din UE poate fi întârziată

Pe de altă parte, negociatorul șef al UE pentru Brexit a declarat că o perioadă de tranziție se va încheia la finalul anului 2020

Premierul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Theresa May, a admis în fața Parlamentului de la Londra că #BREXIT-ul ar putea fi amânat în circumstanțe „excepționale“. Șefa cabinetului britanic a recunoscut că data la care #Marea Britanie va ieși din #Uniunea Europeana ar putea fi schimbată. Cu toate acestea, ea a insistat asupra faptului că orice întârziere dincolo de 29 martie 2019 ar fi pentru „cel mai scurt timp posibil“, în încercarea de a nu inflama și mai mult spiritele în cadrul guvernului pe care îl conduce. Premierul a anunțat planul pentru Brexit în toamnă, dar a fost condamnată de critici care susțin că adaugă presiune asupra negocierilor, informează Daily Mail Online.

În cadrul ședinței Camerei Comunelor a Parlamentului de la Londra, Theresa May a răspuns întrebărilor deputaților britanici și referitor la o amânare a Brexit-ului a spus: „Dacă va fi cazul se va întâmpla, dar numai în situații excepționale și pentru cel mai scurt timp posibil“. Ea a mai adăugat: „Sunt sigură că părăsim UE la 29 martie 2019.” Potrivit presei britanice, Theresa May a făcut multe concesii atât în ceea ce privește negocierile cu Uniunea Europeană, cât și în cadrul propriului cabinet, în urma revoltei unora dintre miniștri. Publicația Mail Online scrie: ”Capitularea a fost finalizată astăzi când Steve Baker a semnat o serie de amendamente care vor permite ca data de ieșire din UE să fie schimbată”. Compromisul privind calendarul pentru ziua ieșirii vine pe fondul unei tot mai mari presiuni asupra începerii următoarei faze a discuțiilor.

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a insistat asupra unui aspect important, anume că tranziția Brexit ar trebui să dureze mai puțin de doi ani de la data de ieșire a Regatului Unit. El a declarat că perioada ar trebui să fie puțin mai scurtă decât a sugerat Theresa May și ar trebui să se încheie la 31 decembrie 2020, dată până la care Marea Britanie va fi obligată să respecte toate legile și regulamentele blocului comunitar european. Anunțul negociatorului european a venit în opinia unora pentru a reprima o reacție de la Bruxelles, unde o parte a oficialilor UE cred că este nevoie de o poziție dură în discuțiile Brexit. Pe de altă parte, Michel Barnier a fost acuzat pentru depășirea atribuțiilor sale prin stabilirea unei serii de obiective importante înainte ca acestea să fi fost semnate de către liderii blocului. Prima fază a negocierilor dintre UK și UE s-a terminat, cele două părți ajungând la unele acorduri în ceea ce privește drepturile cetățenilor, legislație și frontiera irlandeză. Negocierile vor continua cel mai probabil în primele luni ale anului 2018.

Lasă un răspuns

Top