You are here
Home > Actualitate > Presedintele Donald Trump certifică tratatul nuclear cu Iranul pentru ultima dată
loading...

Presedintele Donald Trump certifică tratatul nuclear cu Iranul pentru ultima dată

Trump certifică tratatul nuclear cu Iranul pentru ultima dată spunând că până va veni vremea să îl aprobe din nou Statele Unite se vor fi retras din acesta, scrie BBC News.

Președintele american Donald Trump va mai certifica acordul nuclear cu Iranul doar o singură dată înainte de a denunța acordul dacă nu va fi schimbat, spun oficialii Casei Albe. Documentul pe care îl va semna președintele suspendă sancțiunile SUA asupra Iranului timp de încă 120 de zile

Casa Albă dorește să ajungă la o înțelegere cu UE privind aplicarea de restricții permanente privind programul de îmbunătățire a uraniului în Iran. Trump dorește, de asemenea, să abordeze problema programului de rachete balistice al Iranului.

„Aceasta este ultima dată când va emite derogări dacă nu ajung la un acord”, au declarat oficialii Casei Albe.

Legislația americană îl obligă pe președinte să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, cu privire la modul în care Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a decide dacă reintroduc sancțiunile.

Potrivit liderului de la Casa Albă, noua strategie americană prevede ca SUA să neutralizeze influența iraniană și să împiedice finanțarea guvernului de la Teheran și a Gărzii Republicane iraniene, despre care a spus că sprijină terorismul.

Președintele american a acuzat Teheranul că încalcă spiritul acordului, care reprezintă doar o soluție pe termen scurt, și a susținut că predecesorul său, Barack Obama, „s-a concentrat ca un miop asupra programului nuclear al Iranului”. Trump a afirmat că Iranul exportă violență, destabilizează țările vecine și susține terorismul.

Acordul prevede înghețarea programului nuclear militar al Iranului, în schimbul ridicării unor sancțiuni internaționale, dar a susținut că poate decide retragerea în orice moment, dacă eforturile de a remedia punctele slabe din acord nu dau rezultate.

Trump a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancțiunilor respective, așa cum anunțase Rex Tillerson cu puțin timp înainte.

Lasă un răspuns

Top