You are here
Home > Actualitate > Ea a fost prima femeie ministru din istoria Romaniei! Avea studii in America si a facut descoperiri revolutionare in medicina. Povestea uluitoare a Floricai Bagdasar
loading...

Ea a fost prima femeie ministru din istoria Romaniei! Avea studii in America si a facut descoperiri revolutionare in medicina. Povestea uluitoare a Floricai Bagdasar

Presedintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea PSD-ALDE de premier al Romaniei. Viorica Dancila este pe cale sa devina noul prim-ministru al tarii noastre.

Insa putini sunt cei care cunosc faptul ca Romania a mai avut in trecut o prima doamna ministru. Este vorba despre Florica Bagdasar. In 1946, aceasta devenea prima femeie ministru din Guvernul Romaniei. De profesie medic specialist in neuro-psihiatria infantila, ea a deschis si prima clinica de neuro-chirurgie de la noi.

Ea a fost prima femeie ministru din istoria Romaniei! Avea studii in America si a facut descoperiri revolutionare in medicina. Povestea uluitoare a Floricai Bagdasar

Nascuta pe 24 ianuarie 1901, la Monastir, in Macedonia, Florica Ciumetti, dupa numele de fata, a venit pe lume intr-o familie de intelectuali macedoneni. Si-a urmat visul de a fi medic si s-a inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti, absolvind in 1925.

Apoi s-a casatorit cu medicul Dumitru Bagdasar. Amandoi s-au perfectionat in America, dupa care au revenit in Romania, unde s-au si stabilit definitiv. Aici, au deschis prima clinica de neurochirurgie. Florica a fost cea care si-a asistat sotul in sala de operatie, la primele interventii chirurgicale pe creier, realizate in conditii improvizate, scrie cultural.bzi.ro.

I-a luat locul sotului la carma Ministerului Sanatatii

La vremea respectiva, ea l-a inlocuit la carma Ministerului Sanatatii, in guvernul Petru Groza, pe sotul sau, Dumitru Bagdasar, dupa ce acesta a decedat. Florica Bagdasar a ocupat functia intre 1 decembrie 1946 si 28 august 1948. Atunci, Moldova se lupta cu epidemia de tifos, iar Dobrogea cu epidemia de malarie.

Florica a avut multe de tras dupa ce i s-a terminat mandatul. Intre anii 1953-1956, desi era membra a Partidului Comunist Roman si detinea o functie in Guvern, Florica a fost la un pas de lichidare. Campania dusa impotriva medicului Florica Bagdasar a culminat in ianuarie 1953, un articol din ziarul Scanteia ”Pentru lichidarea deformarilor antistiintifice in domeniul Pedagogiei”.

A fost amenintata in repetate randuri si a pierdut functia de director al Centrului de Igiena Mintala din Bucuresti, si toata averea. Desi i s-a propus sa se inscrie din nou in PCR a refuzat. In octombrie 1957, a fost numita vicepresedinta Crucii Rosii. In 1978 a murit.

Lasă un răspuns

Top