You are here
Home > Actualitate > A murit istoricul si scriitorul Neagu Djuvara! Ce ultim mesaj a lasat la 101 Ani
loading...

A murit istoricul si scriitorul Neagu Djuvara! Ce ultim mesaj a lasat la 101 Ani

Cunoscutul istoric și scriitor Neagu Djuvara a încetat din viață, la venerabila vârstă de 101 ani.

Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916 (S.N. 31 august 1916) la Bucureşti într-o familie aristocrată. Tatăl, Marcel Djuvara, era dintr-o familie de aromâni din zona Pindului stabiliţi în Ţările Române la sfârşit de secol XVIII.

A fost şef de promoţie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg în 1906, apoi căpitan de geniu în armata română şi a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918.

Mama, Tinca Grădişteanu, aparţinea ultimei generaţii dintr-un neam de mari boieri munteni descendenţi ai voievodului Basarab, aristocraţi înrudiţi cu familiile Cîmpineanu, Sturza, Ghica şi Mavrocordat şi care care au dat României politicieni, diplomaţi şi universitari.

Povestea acestor familii avea să o spună Neagu Djuvara în volumul ”Ce-au fost „boierii mari“ în Țara Românească? Saga Grădiștenilor (secolele XVI–XX)”, publicat în 2010.

Istoricul Neagu Djuvara, care a încetat din viață astăzi, a adresat ultimul său mesaj românilor prin albumul „100 ROMÂNI DE CENTENAR”.

„În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România universal: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!

Ultimul mesaj al lui Neagu Djuvara pentru români

„În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România universal: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!

Ceea ce mă izbește astăzi cel mai mult este faptul că patriotismul nu mai este posibil. Nu mai este meritoriu să fii bun român, ci bun european, și știm acum că persistența Europei independente depinde de America.

Prin urmare, viitorul nostru depinde de SUA. Sub umbrela lor suntem liniștiți.”, a spus Djuvara.

Neagu Djuvara a murit joi, 25 ianuarie 2018, la 101 ani.

sursa romanidecentenar.ro

Lasă un răspuns

Top