You are here
Home > EXTERN > Diaspora > Vești bune pentru românii din UK. Libera circulație va continua și după Brexit
loading...

Vești bune pentru românii din UK. Libera circulație va continua și după Brexit

Ministrul britanic pentru Brexit a declarat că imigrația din UE va continua și după ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit a spus că imigrația din UE va continua după ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar

David Davis, ministrul britanic pentru #BREXIT, a stârnit o revolta deschisă în cadrul Partidului Conservator din Marea Britanie, după ce a declarat că imigrația din UE va continua și după ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, adică până în 2021. Potrivit declarației acestuia, noii veniți ar putea primi drepturi depline de rezidență pe teritoriul britanic. Pornind de dorințele Marii Britanii pentru o „fază de implementare“ sau perioadă de tranziție post-Brexit, oficialul de la Londra a recunoscut că cetățenii UE vor fi liberi să „trăiască și să lucreze“ în UK timp de doi ani după ieșirea din Uniunea Europeană, care cel mai probabil va avea loc în 2019, după cum informează Daily Mail Online.

Până acum, guvernul britanic a insistat în mod repetat asupra planului de a opri libera circulație atunci când #Marea Britanie va părăsi UE, în martie anul viitor, spunând că cetățenii europeni care sosesc după această dată vor trebui să se înregistreze. Dar, David Davis a declarat acum că posibilul sistem de înregistrare nu va avea „nicio influență asupra capacității oamenilor de a lucra sau de a vizita“ Regatul Unit și că acest lucru ar permite guvernului să planifice mai bine pentru viitor sistemul serviciilor publice și să se pregătească pentru un nou sistem de imigrare.

Unele surse au adăugat că permiterea accesului la drepturi depline de rezidență a celor care ajung în UK după Brexit este în conformitate cu ceea ce doresc liderii europeni de la Bruxelles. Declarațiile lui Davis au declanșat furia parlamentarilor conservatori care au amenințat că se vor opune legislației Brexit și guvernului condus de Theresa May, a cărei autoritate este în scădere în ultima perioadă.

Organizația Migration Watch a avertizat că peste un milion de #imigranti din UE pot beneficia de cele mai recente concesii ale executivului de la Londra și să ajungă în Marea Britanie în perioada 2019-2021, ceea ce ar duce la o creștere prea mare a populației. Secretarul pentru Brexit a confirmat, de asemenea, că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va respecta noile legi ale UE introduse între 2019-2021, chiar fără a participa la elaborarea acestora, acceptând hotărârile Curții Europene de Justiție în această perioadă.

Comentariile lui Davis au alimentat și mai mult îngrijorarea că acordul de tranziție va extinde pur și simplu statutul de membru al UE pentru Marea Britanie. Liderii conservatorilor eurosceptici, cum ar fi Jacob Rees Mogg au declarat că britanicii vor simți că acest lucru nu este ceea ce au votat la referendumul pentru Brexit din iunie 2016, care se așteptau ca UK să preia din nou controlul frontierelor sale în 2019, nu să aștepte până în 2021. Într-o amenințare prea puțin mascată, el a spus că euroscepticii din Partidul Conservator ar putea vota împotriva termenilor acordului de punere în aplicare a legislației atunci când acesta va ajunge în fața Camerei Comunelor a Parlamentului de la Londra.

Negocierile pentru Brexit vor continua în acest an, dar problemele cu care se confruntă în plan intern executivul britanic pun sub semnul întrebării multe aspecte ale viitorului acord UK-UE.

Lasă un răspuns

Top