You are here
Home > Actualitate > Imaginile ireale cu taierile de lemn din situl UNESCO. Se alege praful si de Sarmizegetusa Regia!
loading...

Imaginile ireale cu taierile de lemn din situl UNESCO. Se alege praful si de Sarmizegetusa Regia!

Autoritatile au pierdut de sub control orice lucru cu care ne mai putem mandri ca romani iar acum parca vor cu orice pret sa uitam cine suntem si de unde venim. Un fenomen incredibil are loc la Sarmizegetusa unde natura si istoria antica sunt daramate cu drujbe si buldozere.

Agent Green si Fundatia Dacica atrag atentia ca taierile fagetelor de la Sarmizegetusa Regia afecteaza ireversibil situl arheologic, monument UNESCO. Situl a fost inchis publicului la 22 ianuarie in vederea defrisarii, insa imagini surprinse cu drona arata arbori de dimensiuni uriase care au fost taiati si s-au prabusit peste zidurile cetatii capitalei dacice, iar taierile realizate cu pretextul protejarii sitului arheologic si a vizitatorilor s-au facut in mare parte in afara traseului turistic.

„Taierile s-au facut sub pretextul protejarii sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari pana pe acropola cetatii si in zona sacra. Au ravasit adanc solul, desi stiau ca stratul arheologic se afla la doar cativa centimetri adancime. Arborii doborati peste fortificatia cetatii au afectat portiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sanctioneaza conform legii. Mai mult, administratia sitului nu are un plan de gestiune si protectie a sitului, desi legea nu permite nici un fel de interventii in sit decat in baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanta mondiala, care se spune unor legi speciale, de care vad ca nu se tine seama. Este halucinant ce se intampla acolo.”, a spus dr. Aurora Petan, istoric si presedinte al Fundatiei Dacica.

Administratia sitului nu are un plan de actiune pe termen lung, iar reprezentantul sau ne-a dat de inteles ca nu cunoaste impactul defrisarilor asupra solului si asupra nivelului apei freatice. Cu toate acestea, administratia sitului a afirmat ca intentioneaza sa defriseze definitiv 17 din cele 18 hectare pe care se intinde situl UNESCO. Taierile incepute la 22 ianuarie includ primii 103 arbori din care se taiasera deja 80 pana la 1 februarie. Administratorul sitului sustine ca toti arborii doborati erau uscati, dar in urma observarii trunchiurilor duse la depozitul Anines – Gradiste, reprezentantii Agent Green au constatat ca marea majoritate a lemnului extras are de fapt o mare valoare economica. Reprezentantii Agent Green au incercat sa intre in cetate pentru a observa situatia, insa Vladimir Brylynskei, administratorul sitului, le-a spus ca accesul nu este permis. Acesta a admis ca este interesat sa obtina de acum inainte finantari pentru proiecte care sa conduca la stabilizarea teraselor cetatii in conditiile in care radacinile arborilor nu vor mai asigura aceasta functie peste cativa ani.

Imaginile din drona vorbesc de la sine, iar situatia impune o ancheta ampla a Parchetului si o interventie rapida a autoritatilor care mai pot inca lua masuri sa salveze ce se mai poate si sa pedepseasca faptasii. Practic, administratia sitului a cerut defrisarea, iar ministerul padurilor i-a multumit din pix, aproband extragerea a 306 metri cubi de lemn. Intelegem si sustinem protectia sitului si a vizitatorilor, insa superficialitatea cu care s-au aprobat taierile si modul in care se realizeaza lucrarile lasa mult de dorit”, a adaugat Paun.

Agent Green si Fundatia Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestiera si Garda de Mediu sa suspende orice lucrari in sit, sa il sigileze si sa demareze un control amplu. Planurile de defrisare pentru 17 hectare trebuie anulate definitiv si un plan de actiune pe termen lung pentru protejarea sitului trebuie realizat de o echipa de experti relevanti. Organizatiile recomanda pastrarea consistentei padurii la minim 0,6 (adica suprafata impadurita a sitului sa nu scada niciodata sub 60% din suprafata sa) si fagul sa ramana specia fundamentala de padure in amestec cu paltinul de munte si laricea, asa cum era pe vremea dacilor. (Sursa: AgentGreen.ro)

Lasă un răspuns

Top