You are here
Home > Actualitate > Tânăra care care are o afacere unică în România. A renunțat la jobul de la bancă pentru a face asta
loading...

Tânăra care care are o afacere unică în România. A renunțat la jobul de la bancă pentru a face asta

Irina Dragotă a renunțat la postul pe care îl ocupa într-o bancă și s-a apucat de propria afacere.

A creat o platformă unică în România în care promovează lucrări ce pot fi imprimate: de la pictură, fotografie, grafică și colaje, pe care le vinde mai apoi iubitorilor de artă.

Este unul dintre modurile în care se poate face o afacere din muncă tinerilor care nu renunțî la pasiunile lor, scriu jurnaliștii Libertatea.ro

A absolvit managementul financiar-bancar și, la cei 28 de ani ai săi, Irina a pus bazele unei comunități de artiști care să își expună lucrări ce pot fi printate și vândute.

”Printosfera a luat naștere în Sinaia, este un atelier de print și funcționează ca o galerie unde artiștii pot expune în spațiul virtual.

Ideea mi-a venit în urma călătoriilor pe care le-am făcut în străinătate. Când merg în diverse țări, ca suvenir îmi luam postere sau vederi și le transofrmam de obicei în tablouri. În țară nu am văzut nicăieri postere pentru a fi vândute turiștilor. Imaginile sunt mult mai mari într-un poster decât într-o vedere.

Așa mi-a venit ideea. De ce să nu începem cu Sinaia, că de aici am pornit? Aveam doi prieteni fotografi, Florin Unguroiu și Silviu Tudor, amândoi pasionați de fotografie și i-am întrebat dacă îmi dau acces la unele lucrări ale lor ca să le transformăm în tablouri”, povestește Irina.

Irina Dragotă, spre exemplu, face colaje digitale, cu tăieturi și texturi suprapuse. Unii colegi de-ai săi din Printosferă fac fotografii cu muntele, cu marea, cu detalii din arhitectura clădirilor sau din natură. Fiecare își poate exprima personalitatea așa cum vrea. Și poate face bani din asta.

Pornind de la ideea că lucrurile care ne înconjoară ne fac viața mai frumoasă, artiștii din Printosferă încearcă să surprindă cu fiecare lucrare, indiferent de tipul acesteia.

”La început, oamenii nu înțelegeau dacă e galerie online sau dacă pot comanda. Acum am început să avem cumpărători, oameni interesați care chiar urmăresc upload-urile pe care le facem, le așteaptă. Cei mai mulți dintre ei sunt pasionați de artă. Acum au început și hotelurile să comande din produse, pentru că sunt fotografii pe care nu le găsesc în altă parte și găsesc că e interesant să aducă un pic de natură în camerele oaspeților”, spune Irina Dragotă.

Nu-i place să vorbească despre bani, dar spune că prețurile sunt acesibile, iar lucrările sunt făcute exclusiv la comandă.

Adică cel care vrea să cumpere alege lucrarea și tipul produsului final, care poate fi multicanvas – tablourile în care imaginea e împărțită în mai multe tablouri care compun aceeași imagine, Foam board – o combinație între tablou și poster sau tabloul clasic. Poate fi pe diverse tipuri de hârtie, ori pe pânză din bumbac sută la sută. Posibilitățile sunt multe, iar lucrările originale.

Să trăiești din artă – curaj sau nebunie?
E curaj, e nebunie să fii artist într-o Românie în care singura artă bine plătită pare a fi muzica, și nici aceea de orice fel?

„Este curaj. Dar în momentul în care faci lucrurile din pasiune, ajungi să le faci și foarte bine. Iar acesta este un avantaj, când există pasiune, automat rezultatul final este pozitiv”, spune Irina Dragotă.

Își amintește că timp de câțiva ani a lucrat la bancă și nu a avut acest curaj. Până la un punct.

„Am început cu management financiar-bancar, dar totdeauna, inclusiv în lucrările de la școală, dacă aveam studii de caz, studiile mele de caz cuprindeau subiecte care includeau și arta. Am lucrat în acest domeniu, nu aveam curajul să pornesc, apoi am renunțat la managementul financiar-bancar și acum un an am pornit Printosfera. Acum trăiesc din așa ceva”, spune tânăra artistă antreprenor.

E perfect conștientă că este greu să fii artist în România de azi, pentru că nu multă lume înțelege care a diferența dintre un tablou ce poate e descărcat de pe net și o operă originală.

I-ar fi fost mai ușor în altă țară? ”Cu siguranță”, spune Irina Dragotă. Dar ea a ales România și a ales Sinaia, orașul care a inspirat-o să-și urmeze visul.

Lasă un răspuns

Top