You are here
Home > Actualitate > Veste buna pentru toti Romani din Diaspora, Reguli noi la emiterea paşapoartelor simple temporare
loading...

Veste buna pentru toti Romani din Diaspora, Reguli noi la emiterea paşapoartelor simple temporare

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din data de 22 februarie s-a aflat şi un punct referitor la extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor şi condiţiile de emitere ale acestora. Asta pentru că, după cum declara premierul Viorica Dăncilă, se doreşte eliminarea cozilor de la paşapoarte.

“Vom extinde termenele de valabilitate ale paşapoartelor, prin mai multe modificări şi completări aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Valabilitatea paşapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, faţă de cinci ani în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani, respectiv de la trei ani la cinci ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani. De asemenea, vom modifica și cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar, care va putea fi emis în anumite situaţii de urgenţă determinate de mai multe motive – sănatate, familiare sau profesionale, în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic.

Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine este eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie avizate de o unitate administrativă română. Persoanele care, din orice motive, nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita un paşaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic”, a spus Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Top