You are here
Home > Actualitate > Lovitură pentru șoferii care au amenzi. Rămân fără permis dacă nu le achită în cel mult o lună
loading...

Lovitură pentru șoferii care au amenzi. Rămân fără permis dacă nu le achită în cel mult o lună

Șoferii care nu-și achită amenzile în decurs de 30 de zile ar putea rămane fără carnet. Așa prevede o propunere legislativă depusă de un deputat PSD. ȘTIRI PE ACEEAȘI TEMĂ Șmecheria și tupeul la volan se plătesc scump. Au intrat oficial în fu… Concret, propunerea, care completează articolul 103 din Ordonanța de Urgentă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede că sfoferii auto care primesc amenzi pot recupera permisul de conducere doar dacă prezintă o dovadă a plătii amenzii.

Conform propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvarsirii contravenției. Suspendarea incetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restanțe. „Statisticile autoritătilor competențe relevă o situație defavorabilă din punctul de vedere al incasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile de circulație. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local „, se arată în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, nesancționarea adecvată a conducătorilor auto care nu își respectă obligația de a achita amendă determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă.

Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. Șoferii care nu-și achită amenzile în decurs de 30 de zile ar putea rămane fără carnet. Așa prevede o propunere legislativă depusă de un deputat PSD.

Concret, propunerea, care completează articolul 103 din Ordonanța de Urgentă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede că șoferii auto care primesc amenzi pot recupera permisul de conducere doar dacă prezintă o dovadă a plătii amenzii.

Conform propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvarsirii contravenției. Suspendarea incetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restanțe. În acest moment, o contravenție rutieră se prescrie după 5 ani, insă legea spune că acest lucru se intamplă la împlinirea termenului de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amendă.

De exemplu, dacă ai primit amendă la data de 20 septembrie 2017, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2022. Totuși, dacă între timp ești notificat în scris să plătesti amendă, atunci termenul de prescripție de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări și nu de la data aplicării amenzii.

NEWS ALERT Lâna de oaie, folosită pentru izolarea caselor – sistem revoluționar creat de un bistrițean! „Statisticile autoritătilor competențe relevă o situație defavorabilă din punctul de vedere al incasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile de circulație. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local „, se arată în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, nesancționarea adecvată a conducătorilor auto care nu își respectă obligația de a achita amendă determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura c

Lasă un răspuns

Top