You are here
Home > Actualitate > NU este vreo gluma ! Un roman si-a izolat casa cu lână de oaie si nu doar atât !! Dupa izolația pe care a făcut-o a avut surpriza vieții lui !
loading...

NU este vreo gluma ! Un roman si-a izolat casa cu lână de oaie si nu doar atât !! Dupa izolația pe care a făcut-o a avut surpriza vieții lui !

NU este vreo glumă! Un român și-a izolat casă cu lană de oaie și nu doar atât!! După izolația pe care a făcut-o a avut surpriză vieții lui! Omul de afaceri Emil Iugan din Bistrița-Năsăud, fondatorul grupului de firme MIȘ Grup, care activează în domeniile exploatării și prelucrării lemnului și construcțiilor, a creat un produs ecologic din lană de oaie pentru izolarea caselor construite din lemn.

După ani de zile de cercetări, vizite în străinătate și analize cu specialiști din agricultură și construcții Emil Iugan a adus pe piată un produs revoluționar pentru izolarea locuințelor: izolația din lană de oaie. Antreprenorul vrea să convingă românii că locuințele izolate cu lană sunt extrem de benefice sănătătii și, în plus, ajută oamenii de la munte să supravietuiască și satele să nu se depopuleze. „Eu iubesc zonă de munte și lupt pentru dezvoltarea acestei zone.

Acest tip de izolație l-am văzut în străinătate. Am venit cu un concept pe care l-am promovat de aici, din Luncă Ilvei, și care se numește sistem de dezvoltare locală intregrat pe bază resurselor locale. Ce resurse avem la munte? De bază – e iarbă și pădurea.

Am văzut de-a lungul anilor că avem o resursă extrem de importantă care e nevalorificată – lâna de oaie. Înainte de Revoluție am avut acasă o instalație privată în care prelucrăm lâna și așa am dobândit și cunoștințe. Și mi-am spus: trebuie să găsim o soluție să valorificăm lâna „, a spus Emil Iugan.

Antreprenorul a început să se intereseze unde poate fi utilizată lâna din zonă de munte, de pe oaia Turcană, știind că înainte de Revoluție, România a avut o industrie functională bazată pe această resursă. „Noi am fost mari producători de covoare, saltele, pături, echipamente de armată, imbrăcăminte din lană, am fost printre primele tări din Europa.

Acum, singură soluție de a valorifică lâna de oaie, de o calitate mai slabă, indiferent de culoare și lungimea firului, în cantităti mai mari, este în materiale termoizolatoare pentru construcții. Pentru asta trebuie lâna colectată, spălată și procesată, iar proiectanții, arhitecții și constructorii să învețe să o pună pentru că este cel mai bun element izolator din câte are planetă „, a mai spus Iugan.

Omul de afaceri a plecat peste hotare pentru a creă acest tip de termoizolație a caselor. Rapid a găsit și oameni care i-au impărtăsit convingerile și alături de care a început să găsească modalităti pentru producerea, în tară, a acestui material extrem de valoros. „Lâna este un element extrem de valoros și trebuie să îl folosim pentru că rezolvăm mai multe probleme: rezolvăm problemă oierilor care realizează venit din această resursă, creăm locuri de muncă, incălzim mai bine locuințele, reducem consumul de combustibil, de lemn, iar efectele în timp sunt extrem de benefice.

Avem mai multe construcții deja realizate cu acest tip de izolator. Am făcut întâlniri cu arhitecți, cu profesori universitari, cu studenți, cu firme de proiectare și de construcții. Am adus firme străine și am făcut dezbateri zile întregi pe acest produs – cum îl putem utiliza, cum îl putem prelucra și certifica și să pregătim piață pentru acest produs „, a afimat Iugan.

Omul de afaceri din Bistrița-Năsăud a testat materialul pe mai multe dintre construcțiile pe care le-a realizat și afirmă că este extrem de eficient deoarece vară ține răcoare, iar iarnă menține clădura în locuințe. În plus, poate fi aplicat pe toate tipurile de construcții, indiferent dacă sunt realizate din cărămidă, BCA sau lemn, calcul

Lasă un răspuns

Top