You are here
Home > Actualitate > Drăgălașul iepuraș asociat cu Paștele este un vechi simbol provenit din sărbători sau credințe păgâne
loading...

Drăgălașul iepuraș asociat cu Paștele este un vechi simbol provenit din sărbători sau credințe păgâne

Există mai multe motive pentru că iepurașul să fie asociat cu Paștele și toate provin din sărbători sau credințe păgane. Cel mai important motiv este fertilitatea iepurelui legat de divinitatea Pămantului-Mamă, de ideea de regenerare și înnoire neintreruptă a vieții.

Paștele se sărbătoreste întotdeauna primăvara și celebrează o nouă viată. Deși sensul creștin al vieții noi prin Hristos și accentul general pe viață nouă sunt diferite, cele două, în timp, s-au unit treptat. Credincioșii au văzut iepurele ieșind din casă să subterană că simbol al ieșirii lui Iisus din mormânt. Poate că acesta a fost un argument pentru că iepurele să devină un vechi simbol și să i se dea sensul creștin. Iepurele este și un simbol antic pentru lună, legat de o veche zeită germanică, Eostre, mitologizare a primăverii și fecunditătii și adorată în mediile rurale ale secolului al 13-lea.

Data în care se sărbătorsete Paștele depinde de lună. Acest lucru ar fi putut ajută iepurele să fie inclus în sărbătoarea numită Paște (Easter). Legendă spune că Eostre (Zeița lunii) a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp și pentru a o salvă de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică care a păstrat insă capacitatea de a depune ouă.

Pentru a-i mulțumi binefăcătoarei sale, iepuroaică decora ouăle făcute și i le dăruia zeiței. Din această legendă s-a născut și tradiția că iepurașul să aducă daruri copiilor. În jurul anului 1800 a fost făcut primul iepuraș de Paște din cocă și zahăr, tot într-un stat german. Obiceiul realizării de preparate în formă de iepuraș a început să fie din ce în ce mai răspandit nu numai în Europa ci și peste ocean. Iepurele de Paște a ajuns în America cu imigranții germani care au colonizat Pennsylvania. Inițial, copiii făceau cuiburi pentru iepuraș în pălării, bonete sau în cutiile din hârtie, nu în coșurile de astăzi.

Odată ce copiii au terminat cuibul iepurașului, ei l-au pus într-un loc retras pentru a împiedică înfricoșarea speriosului animal. Cuiburile atrăgătoare, pline cu ouă colorate care erau menite să-l atragă pe timidul iepuraș, au ajutat că simbolul să se răspandească.

Lasă un răspuns

Top