You are here
Home > Actualitate > ONOARE Romaniei! Ideea unui tânăr din România a luat medialia de aur la cel mai mare salon de invenții din Europa! Bravo lui!
loading...

ONOARE Romaniei! Ideea unui tânăr din România a luat medialia de aur la cel mai mare salon de invenții din Europa! Bravo lui!

Adrian Lăzărescu, student doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a fost premiat cu o medalie de aur la salonul Euroinvent, cel mai mare salon de invenții din Europa, unde și-a prezentat lucrarea de doctorat despre cum se face betonul fără ciment, folosind cenușă rezultată în urmă arderii cărbunelor. „Vreau să creez un beton alternativ, un beton fără ciment, pentru că industria producătoare de ciment poluează. În același timp, pentru a creă energie, termocentralele trebuie să ardă cărbune, iar cenușă, deșeul rezultat în urmă arderii, nu este folosită, ci este depusă în halde unde poluează.

La materialul pe care noi îl facem, practic iei deșeul, îl combini cu un anumit lichid și atunci îți rezultă un material care are performanțe la fel de bune că betonul, uneori mai bune, în funcție de mai mulți parametrii pe care eu îi studiez acum „, a declarat pentru ZF Adrian Lăzărescu, care spune că își dorește să continue să facă cercetare în domeniul ingineriei civile, în România.

Cenușă se folosește la oră actuală că adaos în producția betonului, noutatea cu care vine Adrian Lăzărescu fiind eliminarea completă a cimentului din poductia betonului. De asemenea, proiectul sau diferă de alte proiecte similare prin prismă faptului că fiecare cenusă are o altă compoziție chimică. „In betonul obișnuit ai ciment, ai cenusă, apă și agregate.

Noi am scos cimentul de tot și atunci practic se produce un beton mai ecologic decât cel obișnuit „, a spus el. Adrian Lăzărescu își face cercetarea doctorală la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-ÎNCERC din Cluj-Napoca.

Din echipă de cercecetare mai fac parte și dr. Ing Henriette Szilagyi, director INCD URBAN, prof. Dr. Ing. Adrian Ioani, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și dr. Ing. Cornelia Baeră de la INCD URBAN-ÎNCERC. Marele premiu de le Euroinvent, o bursă în valoare de 10.000 lei, a fost câștigat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie Electrică din Iași care a creat o mănusa mecatronică, care vine în sprijinul celor care au rămas paralizați în urmă unui accident vascular.

Lasă un răspuns

Top