You are here
Home > Actualitate > Pensiile speciale ale celor 150.000 de privilegiați ne-au costat 7 miliarde de lei în 2017
loading...

Pensiile speciale ale celor 150.000 de privilegiați ne-au costat 7 miliarde de lei în 2017

150.000 de beneficiari ai pensiilor speciale au costat bugetul de stat peste 6,94 miliarde de lei în anul 2017, cu 28% mai mult decât în 2016. O serie de legi adoptate de coaliție le oferă privilegii pe viaţă militarilor, magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, piloţilor, grefierilor etc.

Pentru cei care se întreabă de ce nu mai sunt bani pentru pensiile oamenilor de rând și face guvernul artificii halucinante pentru a forța naționalizarea fondului de pensii cu administrare privată din Pilonul II – adică un decont anticipat al exceselor sale de acum făcute pentru ”speciali” și bazinul electoral al PSD-ALDE cu sacrificarea viitorilor pensionari cocoșați acum de taxe și impozite.

Aceste pensii pentru speciali nu au fost stabilite în raport de contribuția efectivă la sistemul de pensii, ca în cazul pensionarilor obișnuiți, ci prin raportare la categoria specială pe care o reprezintă.

Economica.net a făcut calculul pe baza datelor oficiale comunicate de cele patru case de pensii care le administrează.

Pensiile speciale ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc doar din bugetul de stat. Militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aflaţi în activitate, contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Aceştia nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci această contribuţie individuală la bugetul de stat, care din anul 2018 este de 25% din salariul/solda brută lunară. Precizăm că până la sfîrşitul anului 2017, contribuţie individuală la bugetul de stat, plătită de militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statul special, aflaţi în activitate, a fost de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Abia din anul 2018, s-a majorat la 25%.

Pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei este mult mai avantajos decât pentru restul românilor

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se plătesc numai din bugetul de stat. Pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice, scrie sursa citată. Astfel. militarii care primesc pensii speciale iau 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Civilii care iau pensii speciale încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

Pensiile speciale din Apărare: 2,82 miliarde

Pensiile speciale din MApN și sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au costat bugetul de stat peste 2,82 de miliarde de lei în 2017, cu 20,8% mai mulţi bani de la bugetul de stat pentru pensiile speciale din Apărare decât în anul 2016;
Pensia specială medie brută din Apărare a depăşit 3.730 de lei lunar în 2017 și a crescut cu 15,20% în 2017 faţă de nivelul din 2016, adică s-a majorat cu aproape 500 de lei;
Aproape 65.000 de oameni din Apărare au încasat în luna decembrie a anului 2017 pensii speciale.

Pensiile speciale de la Interne: 2,85 de miliarde de lei

2,85 miliarde lei s-au plătit de la bugetul de stat în anul 2017 pentru pensiile speciale din MAI, cu 35% mai mulţi bani de la bugetul de stat pentru pensiile speciale;
Pensia specială medie brută din MAI a fost de 3.924 de lei în 2017;
Aproape 65.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri ISU, dar şi alţi profesionişti din cadrul Ministerului de Interne au încasat pensie de serviciu în luna decembrie 2017.

Pensionarii SRI: 585 milioane de lei în anul 2017

cu peste 41% mai mult decât în 2016;
Pensia specială medie brută din SRI a depăşit 5.157 lei în anul 2017, cu aproape 22% mai mare decât cea din anul 2016, adică o creştere cu peste 926 de lei faţă de nivelul anului 2016;
10.307 de oameni au încasat în decembrie 2017 pensie specială plătită de Casa de Pensii a SRI.

Pensii speciale civili: 695,84 milioane lei

cu 26% mai mult decât în anul 2016;
Peste 9.000 de civili au încasat pensie specială în decembrie 2017;
De acest privilegiu beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

sursa Economica.net

Lasă un răspuns

Top