You are here
Home > Actualitate > Lia Olguta Vasilescu anunta ca pensiile se dubleaza abia in urmatorii 4 ani. Ministrul Muncii prezinta noua formula de calcul a pensiei
loading...

Lia Olguta Vasilescu anunta ca pensiile se dubleaza abia in urmatorii 4 ani. Ministrul Muncii prezinta noua formula de calcul a pensiei

Ministrul Muncii sustine ca pensiile se vor dubla in urmatorii 4 ani © Foto: Hepta

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat, miercuri, că pensiile se vor dubla în următorii patru ani, potrivit Legii pensiilor care va fi prezentată joi și care va fi în dezbatere publică în luna septembrie.

Lia Olguţa Vasilescu a discutat, miercuri, la Parlament, cu șeful PSD, Liviu Dragnea, forma finală a Legii pensiilor.

Legea pensiilor ar urma să fie prezentat joi, urmând să fie pus în dezbatere publică până în 8 septembrie, când va intra în procedură parlamentară.

Legea pensiilor 2018. Noua formulă de calcul a punctului de pensie
Ministrul Muncii a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea, şi nici vârsta de pensionare nu se va modifica și a prezentat noi informații legat de modul cum se va calcula punctul de pensie.

„După ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o să elimine toate inechităţile care erau în legea pensiilor, automat a trebuit să facem simulări pe foarte multe dosare. Am făcut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Naţională de Pensii, pierdute sau câştigate în instanţă”, a explicat ministrul Muncii.

Iniţial, au existat trei formule de calcul, iar în urma simulărilor a fost aleasă una, a adăugat Olguța Vasilescu.

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor.

Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei.

Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea – nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă.

Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea – 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei”.

Ministrul Muncii a anunțat că, potrivit noii Legi a pensiilor, pensiile se vor dubla în următorii patru ani.

„Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”, a spus Vasilescu.

Legea pensiilor 2018. Modificari aduse legii pensiilor
Proiectul prevede ca pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 pana in 2001 vor primi din oficiu un procent de marire de 10%.

Totodata, cei care vor sa isi cumpere vechimea vor putea plati si pentru o vechime mai mica de 5 ani.

„Este o lege complexa, este vorba despre reasezarea unui sistem urias si care a tot fost complicat de-a lungul anilor, incalcit, o nebunie.

Sunt romani care pe aceeasi durata de munca, pe aceleasi conditii de munca au pensii diferite. De ce? Pentru ca unii au iesit la pensie pe o anumita prevedere legislativa care stabilea un cuantum al pensiei in functie de numarul de ani de munca, altii pe alta prevedere. (…)

Sigur, toate celelalte reglaje pentru ca legea pensiilor sa fie o lege onesta si romanul care astazi este activ, tanar, care incepe sa munceasca, student, sa stie ca, atunci cand va ajunge la pensie, statul roman are un sistem de pensii corect si onest si pensia lui va reflecta si calitatea muncii si riscurile si durata de viata in care a muncit (…) Avem curajul sa o facem, asa cum am spus si cu legea salarizarii”, a explicat Liviu Dragnea.

One thought on “Lia Olguta Vasilescu anunta ca pensiile se dubleaza abia in urmatorii 4 ani. Ministrul Muncii prezinta noua formula de calcul a pensiei

Lasă un răspuns

Top