You are here
Home > Actualitate > 143 de ani de la primul apel telefonic. Care au fost primele cuvinte rostite la telefon.
loading...

143 de ani de la primul apel telefonic. Care au fost primele cuvinte rostite la telefon.

Pe 10 martie 1876, Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, a realizat primul apel telefonic, după ce, cu trei zile înainte, invenția a fost brevetată, cu doar câteva ore înaintea lui Elisha Gray, care a perfecţionat și a făcut funcțional „aparatul de vorbit la distanţă” construit în 1861 de profesorul german Johann Philipp Reis. Primul apel a fost realizat de Bell dintr-o cameră într-o încăpere alăturată, unde era colaboratorul său, Thomas Watson, un tânăr mecanic şi creator de modele, care îl ajuta la experimentarea aparatului. Prima frază rostită la telefon a rămas celebră: „Domnule Watson, vino aici; vreau să te văd!”.

Bell a fost un inventator notoriu, iar cercetările sale nu s-au limitat la doar un singur domeniu. Pe lângă telefon, Bell, care a trăit între 1847 și 1922, a mai făcut și cercetări în aeronautică, a inventat un detector de metale și a mai realizat diverse cercetări în genetică, dar și acustică, pentru că mama și sora sa erau surde. Geniul lui Bell s-a manifestat de când acesta era mic. La doar 12 ani a realizat o inovație pentru tatăl prietenului său cel mai bun. Acesta se plângea că este anevoios procesul de decorticare a grâului, așa că Bell a realizat o mașinărie cu perii și palete pentru a simplifica totul. Tot de mic s-a apucat să studieze singur pianul. Apoi a descoperit că este ventriloc, iar pe urmă a învățat limbajul semnelor, când mama sa a început să își piardă auzul.

Tatăl său l-a sprijinit în experimente, iar în 1863 a făcut, alături de fratele său mai mare Melvill, un „cap vorbitor”, realizat pe baza unui proiect german. Acesta a stat la baza marii sale invenții, telefonul. Pornind de la o traducere proastă din germană în franceză a unei lucrări a fizicianului Hermann von Helmholtz, Bell și-a dat seama că sunetele pot fi reproduse prin mijloace electrice.

De la acest lucru, Bell a ajuns să inventeze telefonul. Mai întâi, în 1871, la doar 24 de ani, a început să experimenteze cu un melodeon, un dispozitiv prin care dorea să transmită muzică prin intermediul electricității. În 1874, Bell începe să lucreze cu un telegraf modificat, iar acesta a fost baza viitoarei sale invenții. În 1875, Bell a dezvoltat un telegraf acustic și a început cursa de patentare a invenției sale, care a fost brevetată pe 7 martie 1876. La trei zile după ce a obținut brevetul, Bell a efectuat prima conversație telefonică din istorie. El a fost acuzat atunci că a furat invenția cercetătorului american Elisha Grey, care lucra în paralel la propriul telefon fix.

Datorită invenției sale, Bell a primit în 1880 un premiu de 50.000 de franci din partea guvernului francez, din juriu făcând parte și Alexandre Dumas fiul și Victor Hugo. Cu banii câștigați, Bell a pus bazele Biroului Volta, numit așa după numele Premiului Volta, pe care îl câștigase. Ulterior, instituția și-a schimbat numele în Bell Labs.

La un an după primul apel telefonic, a luat naștere Bell Telephone Company, prima companie de telefonie din lume. Ulterior, aceasta a ajuns parte a American Bell Telephone Company. Acum, compania se cheamă AT&T și este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din lume, deținând inclusiv studiourile de filme Warner Bros, canalul HBO, postul de televiziune  CNN sau supereroii Superman și Batman. 
sursa: :Libertatea.ro.

Lasă un răspuns

Top