You are here
Home > Actualitate > 3 secrete in a pastra eficient alimentele.
loading...

3 secrete in a pastra eficient alimentele.

Trebuie sa recunoastem ca risipa de alimente este una dintre problemele cu care se confrunta romanii destul de frecvent, mai ales ca multi exagereaza atunci cand merg la cumparaturi si cad prada usoara unor promotii in hipermarket.

In continuare, ne propunem sa iti oferim cateva sfaturi utile, care te vor ajuta in cazul in care vrei sa eviti alterarea prematura a ingredientelor din dulap sau din frigider.

Tehnologia e aliatul tau

E adevarat ca un frigider No Frost iti pastreaza eficient orice aliment, inclusiv pe timp de vara, insa doua dintre cele mai eficiente metode de a prelungi viata ingredientelor proaspete ar fi vidarea si congelarea.

Asadar, daca vrei sa pastrezi branza, carne, legume cat mai mult timp, nu trebuie sa iti lipseasca din casa un aparat de vidat si pungile aferente. Studiile arata ca ambalarea sub vid pastreaza cu mai multe zile in plus prospetimea, prin comparatie cu simpla refrigerare.

Cat despre metoda congelarii, aceasta este populara de sute de ani si in continuare se foloseste cu succes. Iti recomandam sa congelezi nu numai carne sau legume pentru la iarna, ci chiar si branzeturi sau paine. Secretul este sa portionezi prealabil alimentele, astfel incat sa dezgheti de fiecare data o cantitate adecvata, pe care sa o si consumi imediat.

Nu in ultimul rand, fructele, legumele sau chiar carnea mai pot fi deshidratate, atata timp cat ai la dispozitie un aparat eficient. Gustari cu rosii uscate, feliute de muschi deshidratat si sortimente de branza cu mucegai pot deveni astfel emblematice pentru obiceiurile tale alimentare.

Recipiente de calitate

Daca traiai cu impresia ca o caserola din plastic te ajuta sa pastrezi mai mult timp ingredientele proaspete, ar fi mai bine sa te orientezi catre recipientele realizate din inox sau din sticla, pentru ca asa eviti si impregnarea cu mirosul din frigider. In plus, cele doua alternative sunt considerate pe buna dreptate mai sanatoase, in era in care toata lumea a aflat cat de important e sa ne ferim de BPA.

Pentru fructele coapte, se vor folosi pungi din hartie, perforate. Legumele vor fi stocate mereu separat de fructe, pentru a evita ingalbenirea (bananele sau pepenii galbeni emit etilena). Zarzavaturile si legumele ale caror frunze se consuma trebuie pastrate musai in saculeti din panza.

Trucuri

Branza maturata se va pastra mai mult timp proaspata, daca va fi prealabil invelita in sugativa si apoi stocata in recipientul sau. Ouale pot fi acoperite cu o pelicula fina de ulei, atunci cand vrei sa le prelungesti prospetimea sau cumperi cantitati mai mari deodata, procedeul impiedicand alterarea lor prematura. Daca vrei ca ardeii sa reziste mai mult timp, le poti scoate prealabil semintele si abia apoi sa ii pui in frigider.

Orice mancare preparata se va muta in frigider imediat ce s-a racit, astfel incat sa previi dezvoltarea bacteriilor si astfel alterarea acesteia. Cand congelezi legume, ideal ar fi sa le oparesti initial, astfel incat atunci cand le scoti sa le prepari, acestea sa fiarba rapid sau sa poata fi preparate imediat la tigaie, prin decongelare rapida.

Lasă un răspuns

Top