You are here
Home > Actualitate > Raluca Turcan: ”Românii vor putea ieși la pensie la 70 de ani”
loading...

Raluca Turcan: ”Românii vor putea ieși la pensie la 70 de ani”

Viceprimerul a anunțat că există în lucru un proiect de lege prin care vârsta de pensionare să crească la 70 de ani.

Pensionarea nu va fi obligatorie la această vârstă, ci opțională. Și asta pentru că se consideră că România nu este pregătită să crească atât de mult perioada până la ieșirea din activitate.

Pensionarea la 70 de ani va fi opțională

”Există și în Camera Deputaților un astfel de proiect prin care să poți să optezi pentru a putea să lucrezi până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee, e posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a spus vicepremierul Raluca Turcan, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Subiectul a fost dezbătut după ce un jurnalist a întrebat-o ce părere are legat de faptul că în UE se discută despre pensionare la 70 de ani.

Bărbații ies la pensie la 65 de ani și femeile la 63 de ani

În prezent, bărbații ies din câmpul muncii la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin adăugarea unei luni o dată la trei luni.

În ianuarie 2020, se pot pensiona cele care au împlinit 61 de ani și 3 luni și un stagiu complet de cotizare de 31 de ani și 3 luni. Stagiul minim este de 15 ani. Vârsta de 63 de ani va fi atinsă abia în anul 2030, pentru femeile născute în ianuarie 1967.

Lasă un răspuns

Top